www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Boswerkzaamheden in de Stadsbossen Lelystad

27 september 2017 Vahid Dizdarevic in Flevoland

Staatsbosbeheer gaat de komende jaren noodgedwongen honderden hectares zieke essen weghalen. De es - een beeldbepalende inheemse boomsoort - gaat massaal dood als gevolg van de agressieve schimmelziekte, de ‘essentaksterfte’.

Met het snel weghalen van de zieke essen wil Staatsbosbeheer voorkomen dat omvallende essen of essentakken gevaarlijke situaties veroorzaken.

Het weghalen van de essen leidt in delen van Nederland tot grote gaten in het groen om ons heen. Niet al die gaten zijn op korte termijn te herstellen en op te vullen, maar bos blijft bos. Bij Staatsbosbeheer is 85-90 % matig tot zwaar aangetast en 10-15 %  licht aangetast. Beheerders van bos en landschap doen hun uiterste best risico’s voor de bezoekers van het bos zo klein mogelijk te maken en ondernemen nu actie door de zieke bomen op tijd weg te halen omdat de aangetaste bomen spontaan kunnen omvallen.

We zijn landelijk als beheerders heel zuinig op de resterende bomen die nog gezond zijn. Samen met wetenschap en kwekers onderzoeken we of resistente essen gekweekt kunnen worden om de es voor mens en natuur in Nederland te behouden. Op de korte termijn is dat echter geen oplossing voor de essentaksterfte. Dat alles kost veel tijd en vooral geld. Meer informatie kunt u vinden op Staatsbosbeheer website https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/dossiers/bos-en-hout/essentaksterfte .

Wat merkt u ervan?

De paden kunnen vanaf  oktober 2017 in het Zuigerplasbos en Gelderse Hout tijdelijk minder goed begaanbaar zijn doordat ze stuk gereden worden door het werkverkeer. De paden worden zo snel mogelijk hersteld, maar dit herstelwerk kan pas uitgevoerd worden als het werk afgerond is en in een periode dat de paden goed droog zijn.

Meer informatie: Voor meer informatie over aankomende werkzaamheden kunt u contact opnemen met boswachter Vahid Dizdarevic.

 

reageren

geef een reactie

  • Marcel Huijbregts
    28 september 2017 om 09:58
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog