www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Boswerkzaamheden na de storm

25 januari 2018 Boswachter Amy Zeeman in Flevoland
Opruimen van stormhout

In januari begint Staatsbosbeheer aan de houtoogst in een deel van het Revebos in Dronten. De houtoogst werkzaamheden gaan samen met de werkzaamheden van de essentaksterfte. Verschillende essen gaan dood door een agressieve schimmelziekte en dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Naast de houtoogst en de essentaksterfte zijn sommige bossen in Nederland hard getroffen door de storm van 18 januari. Hierdoor zijn er op sommige plekken in het bos bomen op de routes beland.
Voor al deze werkzaamheden is het mogelijk dat bepaalde routes en/of delen van het bos tijdelijk niet toegankelijk zijn.

Houtoogst

Houtoogst vind plaats als dunning en verjonging. In een deel van het Revebos wordt er zowel gedund als verjongt. Bij dunning worden er bomen weggehaald om andere bomen de kans te geven om te groeien. Zo houden wij de bossen in stand. Voordat de houtoogst plaats vind wordt er gekeken welke bomen geschikt zijn om te blijven staan (ook wel de ”toekomstbomen” genoemd). Toekomstbomen zijn rechte bomen waar planken uit gezaagd kunnen worden. Van deze planken kunnen diverse producten gemaakt worden.

Bij verjonging worden er grotere open plekken gemaakt in het bos. Soms planten wij daar nieuwe bomen, maar vaak ligt er al voldoende zaad op de bodem wat dan kan ontkiemen. Het spontaan ontkiemen van deze zaden wordt ook wel ”natuurlijke verjonging” genoemd.

Essentaksterfte

Helaas zal Staatsbosbeheer de aankomende jaren honderden hectares essen weg moeten halen. Deze essen worden hard getroffen door een agressieve schimmelziekte wat uiteindelijk de boom dood. Door de bomen snel weg te halen willen wij gevaarlijke situaties voorkomen. Het weghalen van de essen kan voor veel grote gaten in het groen om ons heen zorgen, wat niet altijd op korte termijn hersteld kan worden.

Voor meer informatie over de essentaksterfte klik dan hier.

Stormhout

Door de storm van afgelopen 18 januari zijn er veel bomen en takken op wandelpaden beland. Staatsbosbeheer doet er alles aan om de paden zo snel mogelijk weer vrij te maken. Sommige bomen en takken zijn zo groot dat wij dat niet met een kettingzaag aan de kant krijgen.

Tijdelijk niet toegankelijk

Voor deze werkzaamheden kan het zijn dat er bepaalde routes tijdelijk worden afgezet. Kijk voorlopig dus nog goed uit als je een wandeling maakt door het bos en let op de borden met informatie over de werkzaamheden.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog