www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Plantseizoen in Dronten en Lelystad zit erop!

1 mei 2020 Boswachter Amy Zeeman in Flevoland

Afgelopen winter is er hard gewerkt in de Staatsbosbeheer bossen in oostelijk Flevoland.
Ruim 34 hectare is opnieuw aangeplant. Dit is te vergelijken met ongeveer 68 grote voetbalvelden bij elkaar. Van de 34 hectare heeft Staatsbosbeheer 18 hectare bos (36 voetbalvelden) kunnen inplanten door onze sponsor LandLife. De 18 hectare populier en fijnspar bosvakken zijn vervangen voor duurzaam loofbos.
Dit najaar wordt er nog zo’n 4 hectare bos ingeplant ter compensatie van de verloren bomen door de essentaksterfte.

Een duurzaam bos.

Bij het terug planten heeft Staatsbosbeheer ervoor gekozen om gebruik te maken van verschillende soorten bomen. Denk aan haagbeuk, berk, zwarte noot, kastanje, douglas, zoete kers, eik enz.

Door deze verschillende soorten bomen te planten krijg je een divers en duurzaam bos. Een bos wat een soortenrijkdom van zichzelf is en wat ook veel andere soorten planten en dieren zal aan trekken.

Daarnaast is een divers bos beter bestand tegen het wisselende klimaat en wordt er net als in elk bos CO2 vastgelegd.

 

Waarom is er nieuw bos aangeplant?

In een groot deel van de bossen in Flevoland stonden essen. De essentaksterfte heeft de afgelopen jaren deze bomen aangetast. De essen werden ziek van de schimmel en gingen er uiteindelijk aan dood. Staatsbosbeheer heeft deze zieke/dode bomen weggehaald.

Ook zijn er een aantal bomen weggehaald om te gebruiken voor de productie (regulier houtoogst). Wanneer Staatsbosbeheer bomen plant worden er zo’n 4 tot 6000 bomen geplant in een bosvak. Deze bomen gaan groeien en zullen uiteindelijk met elkaar concurreren om het zonlicht. Om die reden wordt er gedund. Onze boswachters beheer kiezen de mooiste, grootste en sterkste bomen uit. De zwakke, kleine bomen die in allemaal kronkels moeten groeien om wat zonlicht te krijgen, worden er tussenuit gehaald. De grotere en sterkere bomen krijgen daardoor meer ruimte om ook in de breedte te groeien. Na tientallen jaren wanneer de sterkere bomen oud en breed genoeg zijn worden ook deze weggehaald en gebruikt voor productie. Echter verdwijnt het bos nooit helemaal! Het ene bosvak zal uit soorten bestaan die bijvoorbeeld sneller groeien dan de boomsoorten van een ander bosvak of het ene bosvak is eerder aangeplant dan het andere vak. Hierdoor behouden wij altijd bos en zal er nooit een heel bos (een heel natuurgebied) verdwijnen.

De natuur kan zich dus blijven ontwikkelen (ook tijdens onze werkzaamheden) en onze bezoekers kunnen dus blijven genieten van al het moois in het bos.

 

Benieuwd wat er met ons hout gebeurd? Kijk dan hier.

Voor meer informatie over de essentaksterfte. Klik dan hier.

Voor meer informatie over onze sponsor LandLife

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog