www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Ontdek de onbekende streken van Flevoland

3 juli 2020 Boswachter Harco Bergman in Flevoland
onbekende streken

Dit jaar (her)ontdekken we de natuur in eigen land. In dit blog vind je tips van mij en mijn collega-boswachters in de provincie Flevoland. Stuk voor stuk minder bekende plekken die zeker een bezoekje waard zijn!

Wandelen in de natuur

Het grootste aaneengesloten loofbos van Nederland is het Horsterwold. Een natuurgebied van 3.700 hectare met naast heel veel bomen ook reeën, wilde paarden, damherten, vossen en vogels. Parkeer op de parkeerplaats langs de Flediteweg voor een wandeling door De Stille Kern, het hart van het Horsterwold. Loop het boswachterspad, beklim de tuurtoren, kijk vanaf het uitkijkpunt naar de konikpaarden of bezoek de vogelkijkhut.

stille kern
De Stille Kern in het Horsterwold, Flevoland

Richting het Randmeer zijn verschillende korte wandelroutes in het Horsterwold. Ook vind je daar natuurkampeerterrein De Dasselaar, voor de wandelliefhebbers die meerdere dagen het natuurgebied willen ontdekken. Langs het Randmeer vind je daarnaast verschillende stranden, campings, horeca en vakantiehuisjes. Of bezoek de jachthavens in Zeewolde.

Het Roggebotzand is met 60 jaar het oudste bos van Oostelijk Flevoland. Er zijn verschillende kortere gemarkeerde wandelroutes in het Roggebotzand en in het nabijgelegen Reve Abbert. Ook hier liggen meerdere campings en zijn er diverse strandtenten bij de stranden en jachthavens. Een wandeling in het Roggebotzand en Reve Abbert is ook leuk te combineren met een bezoek aan de Hanzesteden Kampen en Elburg.

Dicht tegen Almere ligt Almeerderhout, de Stadsbossen van Almere. Parkeer bij Buitencentrum Almeerderhout, begin met een bakje koffie in het restaurant en loop daarna een van de gemarkeerde wandelroutes of de halve marathon wandelroute van 21,1 km.

Het Kuinderbos in de Noordoostpolder wordt door de plaatselijke boswachter ‘Klein Zweden’ genoemd. Vanwege de rust, de ruimte, het weidse landschap en het uitzicht op het water. Wandel het boswachterspad van 12 km of kies een van de gemarkeerde wandelroutes door het gebied. Kamperen? Dat kan bij natuurkampeerterrein De Veenkuil.

Zelf een wandelroute plannen in dit gebied? Gebruik de routeplanner van wandelnet

Met kinderen op pad

In Buitencentrum Almeerderhout leer je alles over bevers, is er een kabouterpad, een speelbos en klimpark Fun Forest. In restaurant Buitengewoon Lekker in het buitencentrum kan je na het klimmen en klauteren lunchen of gewoon wat drinken.

In het Zuigerplasbos bij Lelystad ligt het grootste speelbos van Nederland, het Belevenissenbos. Leuk om te combineren met een bezoek aan de Batavia Scheepswerf of Batavia Stad Fashion Outlet.

In het Horsterwold ligt Speelbos De Zevensprong en daarbij een kabouterpad.

Vogels spotten

Vogels spotten doe je in de Stille Kern in het Horsterwold, daar heb je een vogelkijkhut, uitkijktoren en uitkijkheuvel. Parkeren kan hier. Kijk als je door Flevoland rijdt sowieso goed om je heen, wie weet spot je een van de zeearenden die in deze provincie broeden. Zo wordt hij ook regelmatig gespot in Roggebotzand.

Ga terug in de tijd

In de IJsselmeerpolders zijn meer dan 400 scheepswrakken gevonden. De schepen zijn gezonken in wat toen nog een woelige ‘Suydersee’ was. Verschillende schepen liggen nog in de Flevolandse bodem, ze zijn gemarkeerd met een rood scheepssilhouet op een paal. In het Roggebotzand ligt een wrak van een fluitschip uit de tweede helft van de 17e eeuw. Het wrak ligt nog onder de grond maar met speciale markering kan je de omvang van het schip zien.

Ook in het Kuinderbos is nog veel historie te vinden. Zoals de burcht van Kuinre, de oude haven van Kuinre, en Queen Ann, een 17e-eeuws schip dat nu in Schoterveld ligt.

burcht van kuinre
Burcht van Kuinre in het Kuinderbos

In Dronten ligt de Genenbank van Staatsbosbeheer. Hier verzamelen we het genetisch erfgoed van autochtone bomen en struiken, waarmee we kwetsbare natuur kunnen versterken maar ook nieuwe natuur kunnen planten. Er is een wandelpad met informatiepanelen over de Genenbank.

Fietsen door de omgeving

Mountainbiken? Dat kan prima in Flevoland. Door het Horsterwold loopt een mountainbikeroute van 17,5 km. Bij het Roggebotzand een route van 20,5 km, in het Kuinderbos mountainbikeroute van 30 km en bij Buitencentrum Almeerderhout een route van 6,1 km.

Ook voor de gewone fietsers lopen er fietsroutes door onze natuurgebieden in Flevoland. Bij Buitencentrum Almeerderhout start fietsroute Bevertrail, een route van 42 km door natuur, polderland en stad. Onderweg kun je de beversporen niet missen.

Visit Flevoland heeft verschillende fietsroutes die ook door natuurgebieden gaan en uiteraard hebben al deze natuurgebieden een uitgebreid fietsnetwerk. Kijk op route.nl om een fietsroute uit te zoeken of om je eigen route uit te stippelen.

Onbekende streken in andere provincies bezoeken? Dat kan! Bekijk onze tips van de boswachter op www.staatsbosbeheer.nl/onbekendestreken.

reageren

geef een reactie

 • Piet Westbroek
  8 november 2020 om 10:37

  Flevopolders. Gewonnen land dmv inpoldering. Kilometers lange inpolderings dijken met daarin een bewonderenswaardig landschap.

  De vruchtbare voormalige zeebodem hebben bijgedragen aan de groei van veel groen.

  Je kunt je haast niet meer voorstellen dat hier ooit – pakweg – 4 meter water heeft gestaan.

  Het Horsterwold ! Een schitterend uitgestrekt bosgebied. De Oostvaardersplassen. De dijk tussen Almere en Lelystad. Aan de ene zijde het prachtige IJsselmeer en de andere zijde is een – schier oneindig – natuurgebied waarneembaar. En dan kun je het ook nog bezoeken !!! Wat-wil-een-mens-nog-meer !!

  Rijdt je dan ook nog eens (voorbeeldje) de Flevopolder verlatend op die indrukwekkende dijk van Lelystad naar Enkhuizen en zie je in de verte de ‘bult van Urk’ dan is je dag weer goed.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog