www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Bescherm jij ook de kraamkamer van moeder natuur?

28 mei 2021 Boswachter Jody Bennink in Flevoland

Vanaf 31 mei tot en met 6 juni kan je de boswachters van Staatsbosbeheer vaker tegen komen in de natuurgebieden. Dit naar aanleiding van de landelijke campagne ‘Welkom in de kraamkamer van moeder natuur’.

Natuurgebieden en regels

Het is belangrijk om te weten dat we als mens te gast zijn in de natuurgebieden en dus rekening moeten houden met wat er groeit, bloeit en leeft. We willen daarom de natuur zo goed mogelijk beschermen. Dat is dan ook de reden waarom er regels zijn opgesteld die te vinden zijn op de borden bij de ingangen van onze gebieden. Een standaard regel is dat bezoekers op de daarvoor bestemde paden moeten blijven, zodat er geen verstoring is voor de natuur. Er is voor iedereen wel iets te doen in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Zo kunnen de mountainbikers fietsen op speciaal aangelegde routes, ruiters op de ruiterpaden, fietsers op de fietspaden.

Jonge kroost

Momenteel zijn er veel reekalfjes geboren en zijn veel vogels aan het broeden of hun jonge kroost aan het voeren. Deze dieren hebben de noodzakelijke rust nodig en kunnen daar absoluut geen loslopende honden of mensen buiten de aangegeven paden bij gebruiken. Komt er wel een hond of persoon in de buurt, dan bestaat er een reële kans dat moeder het nest verlaat of haar kalf afstoot. In de meeste natuurgebieden mag de hond mee, mits aangelijnd. Zo kan je alsnog met jouw trouwe viervoeter van de natuur genieten zonder deze te verstoren.

Reekalf in het Hollandse Hout

Hondenlosloopgebieden

Er zijn gebieden die zijn toegewezen als hondenlosloopgebied. Hier mag een hond ‘los’ op de wandelpaden, mits het dier onder appèl staat en op het wandelpad blijft. Wanneer uw hond los loopt in een gebied waar de hond aangelijnd moet zijn, riskeert u een boete van 90 euro.

Actie

In de periode van 31 mei tot en met 6 juni zullen de boswachters meer dan gebruikelijk in de bossen aanwezig zijn om aandacht te vragen voor de kwetsbaarheid van de natuur. Komt u ons tegen en u heeft uw hond aangelijnd, dan krijgt uw hond een beloning gesponsord door Jumper Diersuper in Lelystad.

Voor meer informatie over deze actie kunt u ook nog luisteren naar het interview met Boswachter Amy bij Omroep Flevoland. 

Tips van de boswachters

  • Blijf op de daarvoor bestemde paden.
  • Geef de natuur rust na zonsondergang.
  • Doe je hond aan een vaste lijn.
  • Neem je afval mee naar huis.
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog