www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Wildplukroute geopend bij Staatsbosbeheer op de Kemphaan

19 oktober 2021 Boswachter Amy Zeeman in Flevoland

In samenwerking met Groen & Gezond van de gemeente Almere en Bloemere hebben wij bij Staatsbosbeheer op de Kemphaan een wildplukroute kunnen realiseren.
Tijdens je wandeling leer je van alles over wat je zoal uit de natuur kan eten en wat de regels zijn rondom het wildplukken.

Wildplukken zoals het hoort

Als boswachter in Almere zie ik dat er elk jaar een hoop wordt meegenomen uit de natuur. De één raapt wat walnoten en neemt dit mee naar huis, de ander sloopt een boom om zijn/haar bigshopper te kunnen vullen.

Wildplukken, noten rapen of iets dergelijks valt onder stropen en dat is verboden in Nederland. Maar ook ik snap dat de natuur prachtige producten levert en ook ik snap dat het heel gaaf is om zo iets uit de natuur te kunnen eten.

Wildplukken wordt dan ook geaccepteerd mits men zich aan de regels houdt. Deze regels zijn er zodat wij met zijn alle de natuur kunnen blijven beschermen terwijl wij er ook met zijn alle van kunnen blijven genieten. Om dit duidelijk te maken en vooral een bewustwording te creëren hebben wij een route uitgezet met allemaal soorten waar je heerlijke dingen van kan maken. Tijdens het wandelen lees je wat de regels zijn rondom het wildplukken en geven de recepten duidelijk aan dat je niet veel nodig hebt om er iets lekkers van te kunnen maken.

Binnen Staatsbosbeheer terreinen hanteren wij een champignonbakje of twee handjes per persoon, wat je maximaal aan geplukte of geraapte dingen uit de natuur mag meenemen. Daar moet bij gezegd worden dat dit alleen geldt over de soorten die niet beschermd zijn. Daarnaast is het ook handig om er 100% zeker van te zijn dan je het juiste plukt. Veel besjes lijken gigantisch op elkaar, waarbij de één giftig kan zijn.

 

Over de route

De 5,5 kilometer lange route is niet de enige wildplukroute die geopend is dit weekend. Door de gehele gemeente Almere zijn er in totaal 4 routes gerealiseerd. Waarvan er één route op de Kemphaan is. Deze route is tevens de enige route die volledig door een natuurgebied loopt.

De routes zijn niet fysiek uitgezet maar er wordt gewerkt met coördinaten. Zo kan je de route ook inkorten en op een later moment terug komen voor de andere coördinaten. In de buurt van de coördinaten zijn informatie bordjes te vinden met de soorten die jij kan verwerken in je recepten. Soms is het dus ook een beetje speuren, maar dat maakt het wel leuk.

Om het op de Kemphaan niet heel moeilijk te maken loopt de wildplukroute over onze bestaande routes heen. Zo loop je eerst een stuk over het Kabouterpad en vervolg je, je weg richting het Natuurpad.

Om de route nog duidelijker en leuker te maken heb ik een wildplukroute boekje gemaakt. In dit boekje vind je de gehele route en de soorten die je onderweg kan vinden. Bloemere heeft er nog lekkere recepten aan toegevoegd om het boekje helemaal af te maken.

Het boekje is te verkrijgen bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer aan de Kemphaanlaan 4 in Almere.

De route is ook zonder boekje (met recepten) te lopen. Kijk voor de coördinaten dan hier.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog