www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Waarom wordt er soms niet gemaaid in onze terreinen van Almere?

17 juni 2022 Boswachter Amy Zeeman in Flevoland

In Flevoland leven we op de zeekleibodem. Dit is een rijke bodem vol met voedingsstoffen. In het begin van het voorjaar wanneer de natuur volop groen wordt begint alles keihard te groeien. In Flevoland gaat dit door de rijke bodem veel harder als op de arme zandgronden.
Het is daarom belangrijk om op bepaalde plekken vooral langs onze recreatieve voorzieningen te maaien. Wanneer dit niet gebeurd dan zal het gebied binnen ‘’No Time’’ onbereikbaar zijn voor onze bezoekers.
En toch wordt niet altijd alles gemaaid. Waarom? Dat leggen we hieronder uit.

In de maand mei roepen de Bijenstichting, Flora van Nederland en Steenbreek, tuineigenaren en gemeenten op om minder of anders te maaien doormiddel van de ‘’Maai Mei Niet maand’’.

Door minder te maaien krijgen bijen, kevers, vlinders en hommels meer voedsel. We weten allemaal dat het niet goed gaat met de bijen en de hommels en door hen meer voedsel aan te bieden zal de populatie ook weer kunnen groeien.

Als natuurorganisatie vinden wij de biodiversiteit in onze terreinen van groot belang. Bijen en hommels zijn hierin een onmisbare schakel. Plekken waar dus niet gemaaid hoeft te worden, doen we dan ook niet.

Dit zijn vooral de plekken waar onze bezoekers niet snel komen of waar men elkaar makkelijk kan passeren.

 

Maar wanneer is iets nou een recreatieve voorziening en wanneer niet?

In Flevoland hebben wij veel sloten ook wel schouwsloten genoemd. Deze zijn voor de afwatering van onder andere het bos en de woonwijken. Als langs deze schouwsloten recent gemaaid is dan kan je hier prima lopen maar deze paden zijn geen officiële wandelpaden. Om die reden worden deze anders beheerd en dus minder vaak gemaaid als de officiële routes. 1 a 2 keer per jaar geeft het Waterschap ons de opdracht om deze schouwsloten te maaien.

Officiële routes kun je herkennen aan de bewegwijzering en hebben vaak een duidelijk verhard pad.

Laat je niet foppen door alle ‘’olifantenpaadjes’’. Er loopt namelijk ook veel wild in onze bossen die vaak hun eigen routes maken door een bosvak. Deze worden ook wel wildwissels genoemd. Hier maken veel wilde dieren gebruik van en daarom is het belangrijk dat wij mensen daar niet overheen lopen.

 

Voor al onze officiële wandelroutes kunt u kijken hier kijken of kom langs in Buitencentrum van Staatsbosbeheer. De collega’s van het Buitencentrum verwijzen u graag naar de mooiste routes van Almere.

Het Buitencentrum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 16 uur.

Mocht u toch nog andere vragen hebben over het maaibeheer zoek dan contact op met de boswachter via almeerderhout@staatsbosbeheer.nl

reageren

geef een reactie

  • Herma de Ruigh
    17 juni 2022 om 16:28

    Prima het mei maai niet beleid. Ik vind het ook mooi, de niet gemaaide stukken met een variëteit aan hoge grassen.
    Wel ben ik bezorgd over de bereklauw die steeds verder oprukt in het Almeerder hout. Als die langs de paden worden gemaaid schieten ze binnen notime weer op. Rond lantaarnpalen ed blijven ze staan, zo ook wat dieper het bos in. En zo breiden ze maar uit ten koste van andere begroeing. Een ramp ?!
    Groet, Herma de Ruigh

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog