www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Beleef de natuur met Boswachter Frank

18 oktober 2023 Boswachter Lisa Wassenaar in Flevoland

Berkenzwam

Frank Haven, Boswachter ecologie, is werkzaam in de provincie Flevoland voor Staatsbosbeheer. Hij is veel in het veld en ziet daarmee ook veel van de natuur. Frank vertelt ons met regelmaat waar we op kunnen letten wanneer we buiten de benen strekken.

De zomermaanden zijn achter de rug en dat kan je zien in onze gebieden, de herfst maakt haar intreden. Overal komen nu paddenstoelen op in alle kleuren en formaten en dat is hier in Flevoland één groot feest! Mocht jij nou een leuk exemplaar tegenkomen in Zeewolde, vergeet ons dan niet te taggen (Facebook: Staatsbosbeheer Zeewolde, Instagram: Boswachter Lisa), wij delen graag alle mooie herfstplaatjes.

Zeewolde is een paddenstoelenwalhalla

Doordat de bodem voornamelijk uit zeeklei bestaat is het ontzettend voedselrijk en onder de juiste (weer)omstandigheden is het in onze jonge loofbossen voor paddenstoelliefhebbers een genot. Ook dit najaar lijkt het een zeer goed paddenstoeljaar te worden. Door de vele regen afgelopen weken en de zachte temperaturen komen ze nu massaal op. Kijk dus goed op en onder bomen als je ze tegen wilt komen.

Ik heb er een paar op een rijtje gezet die je tegen kan komen:

Houtknotszwam – Fotograaf Thijmen van Heerde
Vliegenzwam – Fotograaf Lisa Wassenaar
Judasoor – Fotograaf Mark Kras
Gewone Zwavelkop – Fotograaf Lisa Wassenaar

Werkzaamheden gaan door

Momenteel ben ik samen met mijn collega boswachter ecologie druk bezig om de bosvakken, waar houtoogst op de planning staat, te controleren op ecologische waardes. Zo beschermen wij alle holenbomen, horstbomen, burchten en andere elementen die van ecologisch belang zijn in het bos. Tijdens dit werk kom je van alles tegen. Naast ontzettend veel (zwerf) afval ook hele leuke dingen, zoals kleine watersalamanders, de grote en kleine bonte specht, de groene specht en veel reeën.

Grote bonte specht – Fotograaf Robert van ’t Zelfde

Vogeltrek

Het is oktober en dat betekent dat de vogeltrek in volle gang is. Afgelopen weken zijn er vele duizenden sijzen over Nederland getrokken en ook in onze bossen merk je het! Enorme groepen sijsjes foerageren (lees “scharrelen nar voedsel”) in onze bossen. Groepen tot wel 100/200 sijsjes, dit heb je zelden in begin oktober dus we mogen al heel voorzichtig spreken van een invasie jaar sijsjes en wie weet hoeveel sijsjes er nog bijkomen.

Sijs – Fotograaf Mark van Els

Houd vooral de lucht in de gaten, want er komen onwijs veel vogels over de aankomende tijd.

Tot in het veld!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog