www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

We zijn aan het harken in het bos!

26 januari 2024 Boswachter Amy Zeeman in Flevoland

In het Cirkelbos, liggend in het Almeerderhout, wordt er geharkt in het bos! Nu niet meteen denken aan een aantal mensen die met een hark in de hand de bladeren aan het opharken zijn, maar denk eerder aan een machine. In deze blog leg ik graag uit waarom we dit bosvak aan het aanharken zijn.

Voormalig essen bosvak naar een divers bosvak

In de buurt van het labyrint liggend in het Cirkelbos is een bosvak afgerasterd. Voorheen stonden hier allemaal essen. Door de essentaksterfte zijn hier het afgelopen jaar veel essen gesneuveld. De essentaksterfte is een schimmel die de boom (de es) aantast vanaf de top tot in de stam. De schimmel zet de sapstromen in de boom stil waarna de boom langzaam afsterft. Dit zie je al snel in de vele doden takken in de top van de boom. In het bosvak zijn al vele essen weggehaald, maar niet alle. De essen die er nog staan zijn nog gezond genoeg.

Bij de aanplant van Flevoland is er ooit gekozen voor veel aanplant van populieren maar ook voor essen. We hebben de afgelopen jaren dus best wat bosvakken verloren aan deze schimmel. Zo’n 43% van alles essen in Nederland stonden namelijk in de bossen van Flevoland.

De afgelopen jaren hebben wij al veel bosvakken opnieuw aangeplant, ook in Almere! Wat wij opnieuw aanplanten dat planten wij zo duurzaam en divers mogelijk in. We planten vaak minimaal drie verschillende boomsoorten per bosvak in. Hierdoor krijg je een bosvak wat straks beter bestand is tegen ziektes en plagen maar zich ook ontwikkeld in verschillende lagen. De ene boom zal namelijk hoger en sneller groeien als de andere boom. Door deze verschillende boomsoorten maken we het bos ecologisch ook een stuk aantrekkelijker. Diverse soorten bomen trekken ook weer diverse andere soorten aan. En zeg nu zelf… een bosvak met verschillende boomsoorten ziet er ook nog eens mooi uit.

Harken is beter voor de bodem

Maar nu weer terug naar het harken!

Bij het weghalen van bomen blijven er vaak veel takken op de bodem liggen. Dit is natuurlijk in een bos geen probleem en juist goed, want dit dode hout zorgt ook weer voor veel leven. Van net omgezaagde bomen snoepen reeën maar al te graag de verse takjes die op de grond zijn gevallen op en wanneer de takken wat langer blijven liggen komen hier veel insecten op af, die weer vogels met zich meebrengen, die de vos weer interessant vindt enz.

Wanneer je een bosvak opnieuw wil inplanten dan moet de grond hiervoor plantklaar gemaakt worden. Planten met hier en daar nog dikke takken op de grond is niet handig. Daarnaast heeft er ook een tijd niks gestaan in dit specifieke bosvak waardoor er veel ruigtekruiden is gegroeid.

Wanneer je zo’n vak opnieuw wilt aanplanten dan heb je last van deze takken en ruigtekruiden. Door met een klein kraantje op rupsbanden de boel te harken maak je de grond helemaal klaar voor het plantwerk.

Daarnaast is zo’n kraantje veel beter voor de bodem als wanneer je het bosvak plantklaar maakt met andere methodes. Vaak heb je voor andere methodes zwaardere materialen nodig die niet altijd rupsbanden bevatten. Hierdoor zal de bodem sneller kunnen verdichten.

Het kraantje houdt een soort hark vast waar over de grond de begroeiing en de takken bij elkaar worden geharkt.

Wanneer de boel bij elkaar ligt, knijpt het kraantje de takken en ruigtekruiden bij elkaar en legt dit op hoopjes.

Deze hoopjes blijven in het bosvak liggen als rillen, wat weer een mooie plek is voor insecten of waar paddenstoelen kunnen groeien. Ook vogels, muizen en misschien wel vossen door middel van holletjes en nesten maken hier maar al te graag gebruik van.

Nieuw aangeplant bos

Zodra het harken klaar is zal dit bosvak opnieuw worden ingepland.

De plantwerkzaamheden zullen al binnen een paar weken gaan starten. Bijna 10.000 bomen worden er in dit bosvak aangeplant. Tussen de bestaande essen groeien hier straks kastanjes, fladder iepen en ruwe berken.

Het raster (hekwerk) om het bosvak zal zo geschat 5 jaar blijven staan. Deze staat er omdat de reeën die in onze bossen leven erg gek zijn op jonge bomen. Zo gek dat ze het liefst alle toppen eruit eten waardoor er geen boom goed kan groeien. Na de geschatte 5 jaar zijn de bomen hoog genoeg waardoor ze niet meer door ree-vraat zullen aangetast worden. Op dat moment halen we het raster weg en zal het jonge bos verder groeien en dat allemaal terwijl het begon met het aanharken van het bos.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog