www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Zeldzame stippelvaren ontdekt bij Haulerwijk

2 december 2013 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslân

Goed nieuws uit onze terreinen. Collega Pieter Huisman ontdekte onlangs een markante varen op een plek in het Blauwe Bos bij Haulerwijk. Uiteindelijk bleek het te gaan om de stippelvaren, een in Nederland zeer zeldzame varensoort. Pieter vertelt hoe hij de plant vond:

‘Met de auto door het bos rijdend viel mijn oog plotseling op een varen, die leek op een Mannetjesvaren , maar toch net even iets anders was. Toch maar even beter bekijken, het blad omdraaiend werd mijn vermoeden snel bevestigd, de plaatsing van de sporenhoopjes liet geen twijfel,…. de Stippelvaren. Tijdens het afstruinen van de omgeving, vond ik nog een aantal planten. Het is een soort die je gemakkelijk over het hoofd ziet. Bij meer gericht onderzoek zou de stippelvaren wellicht op meer plaatsen gevonden kunnen worden’, aldus Pieter.

Zeldzame stippelvaren gevonden nabij Haulerwijk
Zeldzame stippelvaren gevonden nabij Haulerwijk

De Stippelvaren is in meerdere opzichten een mysterieuze plant. Zij groeit met name op schaduwrijke en vochtige glooiingen langs waterlopen in onze pleistocene streken. De meeste groeiplaatsen liggen vaak in greppelkanten aan de rand van het bos. Deze plekken komen algemeen voor in Nederland, maar in tegenstelling tot de koningsvaren en dubbelloof die dezelfde standplaats hebben, is de stippelvaren een stuk minder algemeen. Daarnaast zijn de groeiplaatsen niet standvastig. Het ene jaar groeit de soort op een bepaalde plek, terwijl de plant het jaar daarop door onbekende oorzaak weer is verdwenen.

Denkt u de stippelvaren gevonden te hebben? Laat het ons weten en geef uw waarneming door.

reageren

geef een reactie

  • Stelling
    28 april 2017 om 00:02
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog