www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Oorlogstijd herleeft in natuurgebied Brandemeer

3 juli 2015 Boswachter Roel Vriesema in Fryslân

Oldelamer1BRANDEMEER – Dit jaar is het 70 jaar geleden dat de bevrijding in Nederland werd gevierd. Daarom werd hier op veel basisscholen aandacht aan besteed. Zo ook op de O.B.S. “de Lamer” in Oldelamer. Kinderen maakten samen met kunstenaar Sigrid Hamelink een historische bok (boot) na als kunstwerk, welke vrijdagmorgen 3 juli werd onthuld bij een petgat in natuurgebied Brandemeer.

Het kunstwerk is geplaatst op dezelfde locatie als waar in de Tweede Wereldoorlog een echte boot lag waar 6 verzetsmensen hebben gewoond. De Bokploeg was de naam van de verzetsgroep die vanaf 1944 in deze gecamoufleerde woonbok ondergedoken zat. De Bok lag in een petgat ver in de landerijen; tegenwoordig is dit in het natuurgebied Brandemeer. Vanuit de bok hebben verschillende wapentransporten plaats gevonden.

SONY DSC
SONY DSC

Een kopie van het kunstwerk in klein formaat kreeg Staatsbosbeheer als dank voor de fijne samenwerking en met het verzoek deze een plekje te geven in de ontmoetingsruimte in de Tentepolle in de Rottige Meente.

Boswachter Roel Vriesema

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog