www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Internationale vrijwilligers aan het werk in De Mieden

3 september 2015 Henk-jan in Fryslân

Twijzel – Van 22 augustus tot en met 5 september steken 18 jongeren uit Turkije, Rusland, Spanje, Japan, Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland vrijwillig de handen uit de mouwen in Noard Fryslân. Dit doen zij in de prachtige bloemrijke blauwgraslanden van de Mieden. Het is inmiddels het vijfde jaar op rij dat jongeren uit de hele wereld in onze terreinen komen werken en Staatsbosbeheer werkt hiervoor samen met SIW Internationale Vrijwilligersprojecten.

Jongeren uit verschillende landen steken handen uit de mouwen in De Mieden
Jongeren uit verschillende landen steken handen uit de mouwen in De Mieden

Boswachters Jakob Hanenburg en Jeffrey Huizenga begeleiden het werk en de vrijwilligers. ‘De sfeer is goed en het werk afwisselend. We gaan vooral op plaatsen aan de slag waar wij moeilijk met tractoren kunnen komen. Dit betekent veel handmatig werk zoals harken van maaisel, afvoeren van hooi en snoeien van begroeiing in petgaten. Deze week leggen de jongeren samen met groep 7 en 8 van basisschool ‘De Oanrin’ uit Twijzel een zandwal aan voor ijsvogels en oeverzwaluwen’, aldus Jeffrey.

In actie voor de ijsvogelwand
In actie voor de ijsvogelwand

Verbindingszone voor insekten
Verder leveren de jongeren een belangrijke bijdrage aan de lokale faunavoorzieningen. Zo is er een corridor snoeien door een nat broekbos, waardoor verschillende bloemrijke graslanden weer verbinding met elkaar krijgen. Dit levert ook weer nieuwe mogelijkheden op voor vlinders en andere insecten.

Een van de werkzaamheden is het maken van een verbindingsroute voor insekten
Een van de werkzaamheden is het maken van een verbindingsroute voor insekten

Het beheerwerk is een pittige uitdaging voor de jongeren en zij leren veel aspecten kennen van het natuurbeheer. Dat levert veel leuke en hilarische momenten op, zoals de vrijwilliger die diep in de modder wegzakte. Hij werd gelukkig snel uit zijn benarde positie bevrijdt. Men zoekt echter nog steeds naar zijn schoenen…

IMG_20150901_095243_resized

Voor meer informatie: boswachter Jeffrey Huizinga

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog