www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Verjongingskuur voor oude waterzuringplanten

24 februari 2016 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslân

Nijetrijne – Afgelopen week hebben we in het kader van het LIFE-project ‘Nieuw leven in het veen’ een bijzondere klus uitgevoerd in de Rottige Meente. We hebben handmatig een flink aantal pollen van waterzuring verplant in één van de geplagde veenmosrietlandpercelen. Een relatief eenvoudige maatregel en tegelijk uniek omdat we heel specifiek bezig zijn met behoud van waterzuring en het leefgebied van de grote vuurvlinder.  

Het uitspitten van de waterzuring en de overwinterende rupsen van de grote vuurvlinder
Het uitspitten van de waterzuring en de overwinterende rupsen van de grote vuurvlinder

Verjongingskuur
Veenmosrietland en greppels horen bij elkaar. Greppels hebben een belangrijke functie bij het aan- en afvoeren van water waardoor het veenmosrietland nat blijft. Het aangevoerde water bevat allerlei mineralen en zorgt ervoor dat het rietland vitaal blijft. Groeien deze greppels dicht – zoals gebruikelijk bij verlanding -, dan krijgt het regenwater de overhand, verzuurt het rietland en verdwijnen uiteindelijk ook de waterzuring en de grote vuurvlinder. Om dit te voorkomen ondergaan sommige percelen in de Rottige Meente een verjongingskuur. We plaggen de bovenlaag en graven enkele greppels opnieuw uit.  

Alle aanwezige waterzuringplanten zijn van tevoren geïnventariseerd
Alle aanwezige waterzuringplanten zijn van tevoren geïnventariseerd

Tuinman in de Rottige Meente
De greppels op de foto’s gaan we binnenkort aan één zijde verbreden en zoals te zien is zijn we druk bezig met het uitspitten van de waterzuringplanten. De planten staan hier al vele tientallen jaren en sommigen zijn misschien al wel erg oud.  Jong genoeg echter voor een nieuw leven in het veen! We halen de planten er één voor één uit en na de werkzaamheden zetten we de waterzuring weer terug langs de nieuw gegraven slootkant. Hiermee creëren we snel een geschikte slootkant voor de grote vuurvlinder en blijven ook de eventuele overwinterende rupsen behouden.

We voelden ons even een beetje tuinman binnen een natuurgebied en tegelijk trots dat we met deze snelle actie de waterzuring en de grote vuurvlinder een handje kunnen helpen.

 Boswachters Bennie Henstra en Albert Worst

reageren

geef een reactie

 • graddus
  26 februari 2016 om 09:38

  waarom maken jullie hier geen retentie gebied van? doen ze rustig op andere plaatsen ook met gebieden met veel rode lijstsoorten.Dat is daar geen enkel probleem om de inrichting voor het behoud van die kwetsbare soorten te niet te doen .Kost je ook geen tijd meer .en wat heb je aan die soorten leveren alleen maar belemmeringen op

 • radiocentraalnwd
  25 februari 2016 om 05:04

  Goede morgen,

  Zouden we de foto’s als JPG in een bijlage mogen ontvangen zodat we ze op de kabelkrant kunnen zetten?

  Met vriendelijke groet,

  René Bekking

  Radio Centraal

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog