www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Ga mee op ontdekking door gerepte natuur tijdens Noorderlicht

2 juni 2016 Staatsbosbeheer in Fryslân

ORANJEWOUD – Tijdens ARENA, de 23e Noorderlicht Fotomanifestatie op Landgoed Oranjewoud, organiseert Noorderlicht in samenwerking met Staatsbosbeheer zes expedities door het ‘gerepte’ Friese cultuurlandschap. Ik mag daarbij de expeditieleider zijn en wordt tijdens de wandelingen vergezeld door wisselende gasten: fotografen, landschapsarchitecten en historici.

De Deelen. Foto: Maarten de Kok/Veenbrand.
De Deelen. Foto: Maarten de Kok/Veenbrand.

De fotogenieke expedities laten zien hoe het landschap is veranderd door menselijk ingrijpen. Terwijl de Oranjes zich in 1676 vestigden op de zandgronden bij Oranjewoud, offerden de veenarbeiders bloed, zweet en tranen om turf bovengronds te krijgen in De Deelen. Wat wij als natuur ervaren, is verdwenen, weer in ere hersteld, bebouwd maar slechts zelden ongemoeid gelaten. Beide gebieden mag ik nu met mijn collega’s van Staatsbosbeheer beheren.

Bij de wandelingen leid ik u over en buiten de gebaande paden op Landgoed Oranjewoud en in het voormalige veenwingebied De Deelen bij Tijnje. Expeditie Noorderlicht vindt ieder weekend plaats en is gratis toegankelijk met een Noorderlicht ticket. Meer informatie en reserveren: http://expeditienoorderlicht.nl/

Boswachter Roel Vriesema

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog