www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Fietstocht in een bijzonder stukje Fryslân

26 juli 2016 Boswachter Roel Vriesema in Fryslân

Ditmaal een iets ander stukje op ons weblog. In onze provincie wordt veel gefietst. Daarom heb ik in deze vakantieperiode een bijzondere fietstocht voor u uitgezet in het zuidelijke deel. De fietstocht is bijna 50 km lang en voert langs prachtige plekken en een klein stukje met de pont. U volgt de beschrijving hieronder en per nummer is een korte beschrijving gegeven. Als wederdienst ontvang ik graag uw ervaring na afloop via dit blog. Veel fietsplezier op deze ontdekkingstocht door het landschap van Zuid-Friesland.

Boswachter Roel Vriesema

kaart fietsrouteDeze fietstocht voert u door een ooit deprimerend oord, waar broodarme verveners zich door het kletsnatte veen worstelden. Nu fietst u over schelpenpaden door fraaie natuurgebieden met veel water, riet en de karakteristieke trekgaten, met hun ribben, moerassen en trilvenen. In 1955 deed Staatsbosbeheer hier de eerste grondaankopen. Vooral om de otter en de grote vuurvlinder te redden; zeldzame soorten die hier vrijwel hun laatste leefgebied van Nederland hadden. U komt ook langs een aantal informatie- en uitzichtpunten en andere voorzieningen, aangelegd door Staatsbosbeheer.

De start is bij paviljoen Driewegsluis, Lindedijk 2a, 8481 KH Nijetrijne. De tocht is overigens niet geschikt voor scootmobiels.

 1. Lindedijk
  Vanaf het restaurant gaat u over de ophaalbrug linksaf. Dit is de Lindedijk, die ooit als waterkering fungeerde. Links ligt de Linde (grens Overijssel-Friesland) en rechts de Rottige Meente. De vogelkijkhut (onderweg aangegeven) biedt een fraai uitzicht over dit oudste deel van het natuurgebied. De plassen zijn rond 1930 met veenmachines uitgegraven voor de turf.

Bij de kruising gaat u rechtdoor richting Slijkenburg. Daar weer rechtdoor de autoweg kruisen, richting Schoterzijl.

 1. Zeedijk.
  U fietst nu over de Zeedijk, die ooit het land tegen de woeste Zuiderzee beschermde. Links de Kuunder, of Tjonger. Langs dit riviertje zijn hier en daar natuurvriendelijke oevers aangelegd; een stuk fraaier en geliefde plekken voor dieren, zoals otters!

Bij Schoterzijl rechtdoor en in Langelille de weg langs de Tjonger volgen. Bij de kruising linksaf, richting Echten.

 1. Landschap rondom het Tjeukemeer.
  Voorbij Echtenerbrug ziet u links het prachtige Tjeukemeer. Bij afslag Zevenbuurt naar rechts, de weg volgen tot het eind, daarna linksaf het Tjongerpad op. Dit volgt u tot het eind om daarna rechts het Tjongerpad verder te vervolgen. Over de houten brug rechtsaf richting fietspont, waarmee u zelf de oversteek over de Tjonger kunt maken.
 2. Brandemeer.
  Na de oversteek gaat u rechtsaf en dan op de driesprong bij het info- paneel rechtdoor over het schelpenpad. Dit is het Bokploegpad, vernoemd naar een groep onderduikers die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog in een oude turfbok waren ondergedoken.Vlak voor u bij de weg komt staat rechts een botenhok. De deur is open en hier is het een en ander aan informatie over de Brandemeer te vinden.

U neemt de weg rechtsaf. Na een paar honderd meter wordt de vogelkijkhut aangegeven, die beslist een bezoekje waard is. De weg buigt haaks naar links en aan het eind gaat u rechtsaf, steekt de brug over en gaat dan direct links het schelpenpad op de Rottige Meente in.

 1. Rottige Meente.
  In natuurreservaat de Rottige Meente fietst u vooral over schelpenpaden. De Helomavaart (aan uw linkerhand) is een verbindingskanaal tussen de rivieren Tjonger en Linde, ooit gegraven om de turf met turfbokken het gebied uit te varen.

Bij de eerste afslag gaat u rechts. Hier volgt u een historisch voetpad, een van de eerste ontsluitingspaden vanuit de veenpolder naar hoger gelegen gebied.Bij het kerkje (voor een rietgedekt huis) slaat u linksaf en aan het eind van het pad weer links aanhouden. U heeft nu het riviertje de Scheene aan uw rechterhand.

 1. Scheenepad en sluis.
  De Scheene is ooit gegraven voor de turfschepen, het pad diende als voetgangerspad. U passeert een informatiehut van Staatsbosbeheer. Kijk vooral even binnen, er hangen verschillende infopanelen
  Hierna buigt het pad naar links en weer rechts en uiteindelijk komt u bij de oude Scheenesluis. Mooie historische techniek. Alle informatie hierover staat op het infopaneel.

Sla bij de sluis rechtsaf, over het bruggetje.

 1. Molens in de veenpolder.
  U fietst nu langs de molen de Rietvik een recent gerestaureerde molen, die overigens nog steeds een functie in het waterbeheer heeft. Volg het schelpenpad tot aan de weg, waar u rechtsaf de ventweg op gaat. Dan na het kerkje de eerste afslag rechts.
 2. Ale Bakkers broggien.
  Na het bruggetje (vernoemd naar Ale Bakker, die er ooit tegenover woonde) de eerste afslag links. Hier komt u weer op het historische voetpad. Aan het eind de weg oversteken en het pad vervolgen.

U passeert het prachtige oude kerkhof van Spanga, met klokkenstoel.Aan het eind van het pad rechtsaf, dan einde weg links. Bij de kruising linksaf. Hier volgt u de Lindedijk terug naar paviljoen Driewegsluis. Einde.

reageren

geef een reactie

 • Annie de Boer
  10 augustus 2022 om 21:44

  Ik houd van knooppunten route’s

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog