www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Kom 10 september naar de Belvédère-toren in Oranjewoud

7 september 2016 Henk-jan in Fryslân

De Belvédère-toren op Landgoed Oranjewoud is zaterdag 10 september één van de vele monumenten die geopend zijn voor publiek tijdens de Open Monumentendag. Dit bouwwerk is de enige betonnen uitkijktoren in Nederland en ligt midden in de bossen van Oranjewoud. Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht over het landschap rondom Heerenveen en het Landgoed Oranjewoud. Daarbij is de Belvédère-toren een perfect startpunt voor een rondwandeling in onze bossen.

Rijksmonument
De 31 meter hoge toren staat in het Tjaarda’s Bos, een klein wandelpark beheerd door Staatsbosbeheer. Het werd in 1924 gebouwd en behoort tot de oudste uit gewapend beton opgetrokken bouwwerken in Friesland. Het park is eveneens een Rijksmonument en bestaat uit enkele gave slingerpaden. Het hek dat toegang biedt tot het park, behoort tot een monumentaal ensemble. Park en uitkijktoren sluiten direct aan op het koninklijke bos Oranjewoud, dat bestaat uit een verzameling voormalige landgoederen met prachtige lanen, waterpartijen en statige gebouwen.

Vanaf de belvedère-toren is er prachtig uitzicht over de bossen van Oranjewoud
Vanaf de belvedère-toren is er prachtig uitzicht over de bossen van Oranjewoud

Eigen verhaal
Er valt veel te vertellen over de toren, zoals de unieke bouwgeschiedenis en de restauratie in 1993. Ook de landgoederen en de aangrenzende natuurgebieden hebben een eigen verhaal. Aanstaande zaterdag kun je samen met de boswachter het gebied verkennen en alles te weten komen over deze unieke plek. We zijn van 11.00 tot 17.00 uur met een stand ter plaatse!

De Belvédère-toren ligt aan de Bieruma Oostingweg in Oranjewoud. Meer informatie is te vinden op: www.staatsbosbeheer.nl/openmonumentendag

Boswachter Micha Mulder

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog