www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Super jaar voor wasplaten en fotografen

5 maart 2018 Boswachter Marjon Kommer in Fryslân

Wasplaten zijn fotogeniek

Het was afgelopen jaar spannend voor Jan en Jan! Ze zijn enthousiaste vrijwilligers in de Rotstergaaster Wallen, een uniek paddenstoelenreservaat in het zuiden van Friesland. Jan en Jan inventariseren voor Staatsbosbeheer zeldzame wasplaten: fotogenieke graslandpaddenstoelen. Ook organiseren zij ieder jaar een aantal excursies die erg populair is onder de paddenstoelenliefhebbers. We vroegen Jan en Jan om iets over hun vrijwilligerswerk en hun ervaringen van vorig jaar te vertellen en dat wilden ze graag.

Grote belangstelling voor de fotogenieke wasplaten
Het paddenstoelenseizoen 2017 was een 100 % beter paddenstoelenjaar ten opzichte van het jaar daarvoor. Het jaar 2016 was erg droog en er waren nagenoeg geen paddenstoelen te zien. Hierdoor hebben we geen enkele excursie kunnen houden. Hoe anders was het in 2017. Het was een goed paddenstoelenjaar en we konden daardoor ook meer excursies organiseren. De belangstelling was zo groot dat we ondanks de 10 excursies toch nog een aantal mensen uit den lande hebben moeten teleurstellen. Een van de kenmerken van deze excursies is het grote fotogenieke gehalte van de vele kleurige wasplaten in het gebied. Het was soms dringen voor het maken van de mooiste foto. Voor de liefhebber hebben we zelfs een speciale Facebook pagina aangemaakt over de Rotstergaaster Wallen, waar deelnemers en liefhebbers hun foto’s van de excursies kunnen delen.

Zeldzaamheden
Opvallend in 2017 was het massale voorkomen van een aantal paddenstoelen zoals de grauwe wasplaat en de slijmwasplaat. Ook de honingwasplaat was ruimschoots vertegenwoordigd. Een van de zeldzaamste wasplaten van Nederland, de H. Splendidissima, oftewel de klaprooswasplaat, bleek zich steeds verder in redelijk grote getale verspreid te hebben door het gebied. Deze zeer grote en kleurige wasplaat komt verder alleen nog voor op 1 andere locatie in Nederland. Door de aantallen die in dit gebied van Staatsbosbeheer voorkomen, maakt het dat dit gebied uniek is in Nederland.Dit jaar werden ook een aantal paddenstoelen waargenomen, waarvan het voor sommige al weer langere tijd geleden was dat we ze hadden gezien. Dit geeft maar weer aan dat de aantallen en soorten soms per jaar kunnen verschillen. Maar elk jaar worden wel een aantal zeldzame tot zeer zeldzame soorten voor Nederland, waargenomen.

Nieuwe zeldzaamheden
Tot nu toe werd bijna elk jaar 1 of meerdere nieuwe soorten voor het gebied gevonden. Ook dit jaar is hierop geen uitzondering. Dit jaar is de wantsenwasplaat als 28ste wasplaten soort op de lijst bijgeschreven. Verder was een bijzondere vondst, de blauwe molenaarsatijnzwam. Deze zeer zeldzame paddenstoel was nog maar bekend van 2 andere locatie’s in Nederland en is nieuw voor Friesland.

Jan en Jan

 

 

Foto’s: klaproos wasplaat, grauwe wasplaat, slijmwasplaat, wantsenwasplaat en blauwe molenaarsatijn.  Fotografen: Jan van der Heide en Jan van der Woude

Voor meer informatie en opgave excursies 2018: boswachter Marjon Kommer

reageren

geef een reactie

  • Jetty Postma
    16 oktober 2019 om 10:18

    wanneer is er weer een excursie van wasplaten in Rostergaatswallen dit jaar??

    vriendelijke groet van Jetty Postma

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog