www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

K3 uitgezet in de Swettepoel

11 december 2019 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslân

Uitzetten van K3 karpers

‘K3 uitgezet in Swettepoel’. Het zou een mooie quote zijn voor de voorpagina's van de boulevardbladen. Alleen gaat het in dit geval niet om de populaire meidengroep, maar om vissen. Karpers om precies te zijn. Sportvisserij Fryslan zette onlangs een aantal dieren uit in de Swettepoel bij Joure.

Twee weken terug stonden we samen met enkele leden van Sportvisserij Fryslân aan de oevers van de Swettepoel. Heel voorzichtig haalden de sportvismannen twee goudkleurige vissen uit een zwarte kuip. Een prachtige ‘K3′, aldus Wijtze Tjoelker. Als boswachter denk je op zo’n moment eerder aan de populaire meidengroep dan aan een vis. Bij visdeskundigen is K3 echter een vertrouwde term. Vakjargon voor een karper van drie jaar oud met een gewicht tussen de twee en drie kilo. Die dag zetten Tjoelker en collega’s nog eens twee exemplaren uit, in het kader van het Spiegelkarperproject (SKP).

Massale sterfte in 2017

Het gebeurt niet vaak dat wij actief vissen uitzetten onze gebieden. Als we dit doen, heeft het een reden. Hiervoor neem ik even een stap terug in de tijd, naar september 2017. Langs de oevers van de Swettepoel staan dan tientallen zwarte speciekuipen met dode vis. De oorzaak van de massale sterfte is onbekend, al vermoeden we dat de vele regen van de week daarvoor het zuurstofgehalte flink heeft doen dalen. Het was een indrukwekkend en tegelijk luguber gezicht om deze vissen zo te zien liggen, zoals we in het weblogbericht destijds beschreven.

De Swettepoel is een van de gebieden waar we sportvisserij toestaan. Massale vissterfte zoals in 2017 heeft gevolgen voor de visstand en ook voor de sportvisserij. Hoe en in welke mate, is moeilijk in te schatten. Het leven van vissen speelt zich normaal gesproken ver onder de waterlijn af. Soms heeft massale sterfte effect op het aantal vissoorten, vooral als er weinig individuen in een gebied voorkomen.

Langzame voortplanting

Zeker is dat door plotselinge sterfte verschillende leeftijdsklassen van een soort kunnen verdwijnen, bijvoorbeeld oude exemplaren of juist een middenklasse. Meestal herstelt de visstand zich vanzelf, met uitzondering van een aantal karpersoorten, zoals schubkarper en spiegelkarper. De voortplanting bij deze vissen gaat langzaam. Omdat de Swettepoel geïsoleerd ligt en dus onbereikbaar is voor karpers uit andere wateren, verzorgt Sportvisserij Fryslân met het Spiegelkarperproject voor de broodnodige aanvulling met K3 vissen.

Een van de K3 karpers

De vraag is natuurlijk hoe het met de uitgezette vissen zal gaan de komende jaren. Een goede toekomst begint met een goede start en voordat een jonge karper nieuw water ziet, krijgt het een uitgebreide screening. Men registreert het gewicht, lengte en de specifieke kenmerken van de dieren. Iedere karper heeft een eigen, uniek schubbenpatroon: de ‘vingerafdruk’ van de vis. Alle vissen die worden uitzet kunnen rekenen op een uitgebreide fotosessie, zodat ze altijd herkenbaar zijn. Ook het vervoer naar de nieuwe locatie gebeurt in een grote bak. Alles met veel zorg en aandacht. Noem het gerust een glamourbehandeling. K3 waardig.

Boswachter Henk-Jan van der Veen

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog