www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Keudeldoemke

21 januari 2016 staatsbosbeheergroningen1 in Groningen

Daar is hij dan: het weblog van de Staatsbosbeheer Groningen. Nu kunnen wij, boswachters, onze verhalen delen met jou als lezer. Het allerleukste is dat ik de aftrap mag geven.

Keudeldoemke

Het lijkt me dan ook goed om mij even voor te stellen. Ik ben Anneke en ik ben boswachter in Westerwolde, een gebied in Oost-Groningen. Deze pagina is nog maar kort in de lucht, maar ook ik zelf werk nog niet zo lang bij Staatsbosbeheer. “Hoe kom je er bij om boswachter te worden?” is de vraag die vaak aan mij wordt gesteld. Eigenlijk heel simpel: het is er met de paplepel ingegoten.

Woist ja wel
Het is begonnen met de heerlijke wandelingen die ik als kind samen met mijn ouders maakte. Langs oude bomen, langs de beek en percelen met bloemen. Vooral in Ter Wuppen (Gronings voor Ter Wupping). Daar had mijn opa het namelijk altijd over, ‘Ter Wuppen vlakbie Smilke, woist ja wel’ (Ter Wupping nabij Smeerling, weet je toch wel). Mijn ouders wisten toen destijds niet waar Ter Wuppen lag, maar eenmaal gevonden, bleek het een schitterend natuurgebied te zijn. We liepen er dus ook geregeld. Zo ook in Smilke.

Oog in oog
Ook zo’n ervaring die mij heeft mogen inspireren, is het moment dat ik onverwachts oog in oog kwam te staan met wild. Echt wild! Eén van die momenten was op een mooie voorjaarsdag achter in het veld bie Pekel (bij Pekela). Bijna onder de voet gelopen maar net op tijd zie ik een reekalf liggen, perfect gecamoufleerd, tussen de kruiden en struiken. Voor een paar seconden neem ik het beestje waar. Om hem niet veel stress te bezorgen, loop ik stilletjes van het reekalfje weg. Prachtig! Al wegdraaiend kijken ineens twee zwartbruine ogen mij doordringend aan. Zowel voor haar, als voor mijzelf ontstaat er lichte paniek. Wat te doen? Roerloos blijven we staan. Ik merk al gauw op dat haar neusvleugels voorzichtig op en neer gaan. Al snuivend probeert ze mijn energie waar te nemen. Heb ik kwaad in de zin? Waarschijnlijk ruikt ze toch dat ik licht gespannen ben en besluit een sprint te nemen. Niet vanuit angst, maar toch voor de zekerheid. Met een luid blaffend geluid wil ze nog even laten merken dat ze zich niet zomaar gewonnen geeft. Waarschijnlijk gewoon om haar kalf te waarschuwen, maar het maakt wel indruk. Ze houdt me voor lange tijd nog even goed in de gaten. Uiteindelijk neem ook ik de vluchtroute en laat moeder en kalf gauw met rust.

Zingen
Degene die mij kent, weet dat ik niet groot ben, maar me ook niet snel laat kennen. Ik vergelijk mezelf vaak met het keudeldoemke (Gronings voor winterkoninkje). Klein, maar met een groot bereik. Immers heeft een vrouwtje keudeldoemke maar kleine oren en zal het mannetje dus hard moeten zingen om haar interesse te wekken of überhaupt al gehoord te worden. Overtuigd van zijn kunnen blijft hij dan ook doorzingen tot ze enthousiast is.
De energie die ik haal uit de momenten waarbij ik iets bijzonders beleef in de natuur en het respect die ik daarbij voel, zoiets moois maar uiterst kwetsbaar, heeft mij ervan overtuigd boswachter te worden. Ik wil ervoor zorgen dat de natuur haar ruimte mag behouden en haar zo te kunnen blijven bewonderen. Want de natuur om ons heen moeten we koesteren.

Ree

De komende tijd gaan ik en mijn collega-boswachters onze wereld hier met jou delen. Natuurlijk ben je van harte uitgenodigd om onze natuurgebieden te bezoeken. Om te beleven, te ervaren, te luisteren en vooral te genieten.

Tot in de natuur!

Boswachter Anneke Epping

reageren

geef een reactie

 • Tina Kaldijk-Dijken
  26 februari 2016 om 13:21

  Hallo Anneke. Ik sluit mij aan bij Karin vwb. jouw schrijfstijl. Ook dat je het Gronings er op een speelse manier in promoot. Erg leuk.
  Groetjes,
  Tina.Kaldijk

  • Anneke Epping
   7 maart 2016 om 08:45

   Eens een grunneger altijd een grunneger ; -). Dank voor je leuke reactie. De eerste gesprekken om boswachter te worden zijn bij jou aan de koffietafel begonnen Tina en kiek aan.
   Groetjes Anneke

 • Anke Bruin, Staatsbosbeheer
  25 januari 2016 om 09:44

  Hoi Anneke,

  Leuk! Welkom bij de Staatsbosbeheer Blog-Club;-)

  • Staatsbosbeheer
   25 januari 2016 om 12:00

   Hallo Anke,

   Inderdaad leuk om bij de club te mogen horen. Ik kijk ook uit naar de verhalen van de andere collega’s. Leuk om je belevenissen als boswachter op deze manier te kunnen delen met je volgers.

   Groeten Anneke

 • Karin Zegwaard
  25 januari 2016 om 09:18

  Hallo Anneke, wat heb je een leuke schrijfstijl en mooi dat je de natuur in Groningen op deze manier promoot 🙂

  • Staatsbosbeheer
   25 januari 2016 om 12:02

   Hallo Karin,

   Fijn te horen dat je het leuk vindt. Ik hoop op deze manier nog vele verhalen met jullie als volgers te mogen delen.

   Groeten Anneke

 • Henk Denkers
  23 januari 2016 om 23:18

  Dag Anneke, ik sluit me bij Grietje aan!
  Groeten van collega Henk Denkers uit de Kop van Drenthe.

  • Staatsbosbeheer
   25 januari 2016 om 12:04

   Bedankt Henk! Dat moet denk ik wel goed komen bij zo’n leuke organisatie.

   Groeten Anneke

 • Grietje
  22 januari 2016 om 10:49

  Leuk Anneke jouw verhaal te lezen.De plaatsen die je noemt zijn bij ons heel bekend.Wil jou nog jarenlang geluk en plezier wensen met deze droombaan.

  • Staatsbosbeheer
   25 januari 2016 om 12:06

   Bedankt Grietje,

   Het plezier hebben in mijn werk komt wel goed. Ik deel daarom ook graag mijn verhalen met jullie.

   Groeten Anneke

 • Witteman-Driehuis
  21 januari 2016 om 21:40

  Vanmiddag nog een winterkoninkje gezien tussen de blaadjes tijdens een wandeling.

  • Staatsbosbeheer
   25 januari 2016 om 12:07

   Een gezellig vogeltje vind ik. Soms even zoeken waar hij zit, maar vaak ergens vlak in de buurt.

 • Renee
  21 januari 2016 om 19:50

  Wat een mooie belevenissen, een pracht baan lijkt me toe, als ik nou eens 40 jaar jonger was, nou dan….
  Kan elke dag genieten van mannetje winterkoning, zit alweer bovenop het uilenbord uitbundig te zingen, Al ruim 20 jaar is er een nestje met 4 -5 jongen, die zijn dan zo mooi gestreept. Vorig jaar jonkjes in een ” omgebouwd ” zwaluwnestje in de overdekte paardebox buiten , prachtig!

  • Staatsbosbeheer
   25 januari 2016 om 12:12

   Hallo Renee,

   Wat leuk dat je al zoveel jaren mag genieten van familie winterkoning. Ze maken vaak hele grote bouwsels als nest, prachtig en dat voor zo’n klein vogeltje.

   In geniet iedere dag van mijn werk, maar dat kan ook heel goed rondom het huis in je tuin. Als je het maar wilt zien of weet waar je op moet letten.

   Groeten Anneke

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog