www.boswachtersblog.nl/ Groningen

De beste wensen voor 2024!

2 januari 2024 Boswachter Beppie van der Sluis in Groningen

Doezumermieden

Allereerst willen alle boswachters van Groningen je het allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! Vaak komen er bij het nieuwe jaar goede voornemens kijken. Een vaak gehoord goed voornemen is meer bewegen. We hebben daarom een paar mooie tips voor je op een rijtje gezet, om het nieuwe jaar gezond en in de natuur te starten.

 

Boswachterspad Doezumermieden
Als je een mooie, langere wandeling wilt maken, is het boswachterspad Doezumerstruun een mooie optie. Het is een wandeling van 9,6 kilometer. Deze wandeling door het veenlandschap van het Westerkwartier is als een duik in de geschiedenis van de Doezumermieden. Wandel langs de vroeger uitgegraven petgaten, over de voormalige legakkers, door het moerasbos en zie elk stadium van verlanding tot leven komen. Je loopt van zand, naar veen en een deel klei. Aangekomen bij het trilveen voel je de grond onder je voeten letterlijk trillen. Spring op en neer en het is alsof je op een trampoline staat (en zo pak je die extra calorieën mee natuurlijk). Wandelend door het bos krijg je het gevoel in een afgelegen gebied te zijn. Om je heen hoor je alleen de geluiden van de natuur. De omliggende dorpen lijken ver weg. Op de website van Staatsbosbeheer vind je meer informatie over dit pad.

Hasseberg beklimmen
De kuiten kan je trainen door het beklimmen van het hoogste natuurlijke punt van de provincie Groningen: de Hasseberg. De Hasseberg is een stuwwal die is gevormd in de voorlaatste ijstijd, het Saalien, z’n 380.000 tot 130.000 jaar geleden. De berg bestaat uit keileem. Dit is een door gletsjers opgestuwd mengsel van leem, zand en stenen. Keileem is een hele dichte grond en hierdoor laat het slecht water door. In het Holoceen, de warmere periode na de ijstijden, is de omgeving volledig bedekt geweest met hoogveen. Een moerasgebied wat onderdeel uitmaakte van het Bourtangermoor. De Hasseberg is nooit bedekt geweest met veen en stak boven het hoogveenmoeras uit. De bodem van de Hasseberg is dus veel ouder (> 130.00 jaar) dan de omgeving (< 10.000 jaar). De Hasseberg is met een oorspronkelijke hoogte van 14,6 meter het hoogste natuurlijke punt van onze provincie. Met het verwijderen van de bouwvoor (de bovenste grondlaag) is de “berg” circa twintig centimeter lager geworden.

Gekleurde paaltjesroutes ’t Roegwold
Zin in verschillende wandelingen die variëren van 3 tot 5 kilometer? Dan zit je bij de gekleurde paaltjesroutes in ’t Roegwold goed. In verschillende deelgebieden van ’t Roegwold staan deze paaltjesroutes: in de Westerpolder, Tetjehorn en in Ae’s Woudbloem vind je er twee. Volg de gekleurde paaltjes en je verdwaalt nooit! Je komt langs de mooiste plekjes in het gebied. Nog niet moe na het wandelen? In de Westerpolder en Tetjehorn vind je ook nog twee uitkijktorens. Naast dat het uitzicht heel mooi is, is een paar keer de trap op en neer lopen ook erg goed voor de conditie 😉 Meer weten over de routes? Klik dan hier!

Rondje Lauwersmeer fietsen
Als je dan nog niet moe bent van alle beweegactiviteiten hierboven, kan je nog een rondje Lauwersmeer fietsen. De route voert je langs natuur, cultuur en de historie van het Lauwersmeergebied en laat je de mooiste plekken in het gebied beleven. De ongeveer 45 kilometer lange route is recent opgewaardeerd met nieuwe fietspaden, hemelplatforms, vogelkijkbanken en de nieuwe Waddentribune bij de Hoek van de Bant met prachtig uitzicht over Werelderfgoed Waddenzee. Wind in de haren en fietsen maar!

 

Boswachter Beppie

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog