www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Groene handjes in de lucht voor de Natuurwerkdag 2023!

31 oktober 2023 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Samen met heel Nederland gaan we op 3 en 4 november weer voor een mooi resultaat, doe jij mee? Kom snoeien, wroet met je handen in de aarde om bollen te planten, ontdek je eigen kracht tijdens het wilgen knotten of bouw mee aan een duurzame takkenril. En vooral, geniet van de frisse buitenlucht, leer nieuwe mensen kennen en ervaar hoe gezellig het is om samen iets te betekenen voor de natuur.

Kom helpen in de speelnatuur bij het Lauwersnest

Bij activiteitencentrum het Lauwersnest vind je een uitdagende natuurspeelplaats. Het bestaat uit een waterpartij met bruggetjes, stapstenen en klauternetten, verschillende speelobjecten (zoals een klimtoren in de vorm van een vogelnest met een kabelbaan) en een huttenbouwbos. Tijdens de natuurwerkdag worden er terreinen gemaaid, hout opgeruimd en in muurtjes verwerkt en takkenrillen gemaakt van wilgentenen. Op deze manier komen er nog meer spannende tunnels en hoekjes voor kinderen waar ze zelf hutten kunnen bouwen. Kom jij helpen? Aanmelden kan hier.

Handen uit de mouwen in Sellingen

Vier jaar geleden is een gebiedje achter het gemeentehuis in Sellingen ingericht voor natuurontwikkeling. Op oude kaarten wordt dit gebiedje ’t Kosters Kampke genoemd. Hier en daar zijn slenken (laagten) en poelen gegraven. Op den duur zal er zich een nat en schraal hooiland met moerassige delen ontwikkelen, bij uitstek een geschikt leefgebied voor amfibieën en libellen. Pioniersplanten zoals melde, moerasdroogbloem, bijvoet en kamille groeien er nu, om straks plaats te maken voor specifieke plantensoorten van natte schrale omstandigheden.

Maar ook de eerste boompjes (opslag) zoals de wilg laten zich zien. En als we niets doen verandert dit gebied over enkele jaren in bos, wat niet de bedoeling is. Waardevolle natuur zal zich hier vooral ontwikkelen als het gebied grotendeels open blijft. Kortom, werk aan de winkel! Je kunt hier helpen met het verwijderen/snoeien van boompjes en struiken. Meer informatie en aanmelden kan hier.

Natuurwerkdag

De Natuurwerkdag is het perfecte moment om kennis te maken met de vele leuke vrijwilligersgroepen en werkzaamheden. Zo kun je bijvoorbeeld bijenhotels maken, snoeien of wilgen knotten. De mogelijkheden zijn eindeloos, ook voor kinderen. Er zijn in heel Nederland meer dan 500 klussen te vinden waar je dit weekend kan helpen. Kijk voor meer informatie op www.natuurwerkdag.nl/klussen.

Vrijwilliger worden?

Wil je vaker in de natuur aan de slag? En ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden als vrijwilliger bij Staatsbosbeheer? Bekijk onze website voor onze actuele vrijwilligersvacatures.

Tot snel buiten!

Boswachter Marieke

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog