www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Marumerlage trekt wereldreizigers

15 april 2016 staatsbosbeheergroningen1 in Groningen

Het is voor natuurliefhebbers en in het bijzonder voor de vogelaars momenteel smullen geblazen in de Marumerlage. Wintergasten maken zich klaar voor vertrek naar noordelijke streken en onze zomergasten strijken moe neer van een lange reis uit een zuidelijk werelddeel. Het is een gaan en komen van trekvogels. 80 ha vogelplezier!

Marumerlage
Marumerlage

Natuurlijk weten we vanuit ervaringen elders in het land dat natte natuur van enige omvang van grote betekenis is voor allerlei soorten vogels. Dit geldt ook voor de pas ingerichte Marumerlage. De trekvogels weten hun weg al te vinden naar dit natuurgebied in het Westerkwartier.

Brandganzen
Brandganzen

Watervogelparadijs
Afgelopen winter is het gebied ontdekt als foerageer- en slaapplaats voor talloze ganzen van diverse soorten: kolgans, brandgans, toendrarietgans, grauwe gans, Canadese gans, nijlgans en zelfs rotgans. Dagelijks waren groepen ganzen van wel 2500 stuks te zien.
Naast veel wintertalingen waren er ook grote groepen smienten. Ze zijn nog niet allemaal vertrokken.

 

Weidevogels
Het gebied wordt ook ontdekt door diverse weidevogels. Op dit moment nog te vroeg om vast te stellen hoeveel van welke soort er ook gaan broeden. Kieviten baltsen, grutto’s roepen hun naam , scholeksters kwetteren, graspiepers stijgen tot grote hoogte en grote aantallen slobeenden cirkelen boven het water. Sinds woensdag is de gele kwikstaart gezien.
En zelfs de hemelgeit laat z’n typisch geblaat al horen en wordt daarom ook wel meilamke genoemd. De officiële Nederlandse naam voor de hemelgeit is ?? Ik zie graag uw antwoord.

WatersnipKom genieten
De Marumerlage is al volop beleefbaar. Er is veel te zien en zonder dat de vogels al te veel verstoord worden. De uitgezette wandeling van 5 kilometer is goed te doen op stevige schoenen. Startpunt is bij de kleine parkeerplaats bij de parallelweg, klein stukje voorbij de windmolen.
Ervaar zelf dat het gebied vanaf de zuidzijde andere kleuren en sferen heeft dan vanaf de noordzijde. Ook aan de randen van de dag heeft het licht een bijzondere uitwerking op de vele waterpartijen.
Geniet ervan en zegt het voort! Tip: verrekijker en camera mee.

Nico de boswachter

reageren

geef een reactie

  • Anoesjka
    18 april 2016 om 08:25

    Ja de watersnip. Ik herinner me ze uit mijn jeugd, boven het Bargerveen

  • Renee
    15 april 2016 om 21:39

    Watersnip, mooi geluid maakt hij met zijn vleugels!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog