www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Kers op de taart die Curringherveld heet!

17 juni 2016 staatsbosbeheergroningen1 in Groningen

De planvorming heeft even geduurd, maar dan krijg je ook wat! Afgelopen september waren alle middelen en vergunningen op orde om aan de slag te gaan. En dat op een wijze die past in Kornhorn, waar vele vrijwilligers al ruim 10 jaar het Curringherveld beheren: we doen het mèt mekoar! Bij de ingang van het fraaie cultuur-natuurgebied, wat juridisch eigendom van Staatsbosbeheer is, stond al bijna 10 jaar een onderkomen voor berging machines, gereedschappen en materialen die de schoolkinderen gebruiken voor buitenlessen van hùn natuurgebied. Maar…. natuurlijk wel behelpen als er geen water, toilet, verwarming en elektriciteit is. Veel waardering voor alle vrijwilligers, leerkrachten en ouders die al die jaren er toch steeds in geslaagd zijn om de vele projecten tot succes te maken!

Ontwerp
Het was best wel lastig om van de bestaande veldschuur te komen tot een groter gebouw wat ook nog moet harmoniëren in de natuurlijke omgeving. Zoals te zien is architect Arnold Venema daar uitstekend in geslaagd! Eigenlijk is de schuur ‘gewoon’ verlengd. Dat klinkt simpel en niet erg creatief…Maar het is fantastisch hoe Arnold er in geslaagd is om het Curringherveld zelfs meerwaarde met een gebouw aan te brengen in een gebied waar je eigenlijk niet zou willen bouwen gelet op de bestemming van het gebied. Hoewel er altijd wel gewoond en ‘geboerd’ is in deze regio. Wat opvalt aan het gebouw is de uitstraling van de gebruikte materialen: hout en riet. Ook bijzonder zijn de glazen panelen. Want die glazen panelen geven niet alleen zonlicht door aan de werk/atelierruimte, maar óók aan de grote accu’s die stroom leveren! Heel innovatief en duurzaam!.
gebouw stichting Curringherveld

Autarkisch
Moeilijk woord voor zelfvoorzienend. Niet alleen vanwege het feit dat het gebouw zo duurzaam mogelijk moet zijn, maar ook vanwege de afgelegen ligging en de vele kabels en leidingen die dan nodig zijn voor aansluiting op de nutsbedrijven, is hiervoor gekozen. Zo wordt het gebouw, indien nodig, verwarmd met een stoere houtkachel die gevoed wordt met hout wat vrijkomt uit het houtsingelbeheer en worden de 2 toiletten gespoeld met opgevangen regenwater. Er moest 1 concessie worden gedaan: schoon en veilig drinkwater. Beter een goede buur  dan een verre vriend: de waterleiding loopt overdwars door het veld van de buren!

Stichting Curringherveld
Zoals al opgemerkt is Staatsbosbeheer eigenaar van de grond en wordt het gebied beheerd (conform een overeenkomst) door  de stichting. Lees: het dorp!  Het gebouw is ook eigendom van de stichting die ruim 40 vrijwilligers aanstuurt.  Veel waardering voor het bestuur (ook vrijwilligers) die dit bijna als professionals oppakken en ook een project als de bouw feilloos naar de eindstreep hebben gebracht. De stichting wil geen winst maken en heeft geen grote bankvoorraden, maar zoals een voormalige penningmeester het ooit zei : “We zijn schatrijk, ons kapitaal zit in de vele vrijwilligers die er al vele jaren trouw zijn en het werk met veel voldoening trouw uitvoeren”. Daar had hij wel gelijk in. Alleen al de waarde die de stichting inbracht in het bouwproject van honderden uren vrijwilligerswerk met de bouw van de nieuwe schuur!

Samenwerkingsschool De Groene Borg
Op bijna geheel natuurlijke wijze zou je haast kunnen zeggen is het Curringherveld een onderdeel van de plaatselijke basisschool geworden. Wekelijks en soms dagelijks zijn de kinderen onder leiding van ‘hulpopa’s ‘ in hun gebied aan het werk. En tijdens deze activiteiten wordt er ook bv. een rekenlesje aan gekoppeld. Want als je voor het bereiden van paardebloemengelei 365 bloeiende paardenbloemen nodig hebt moet dat wel uitgerekend worden! “Je zou hier maar op school zitten”,  zo horen we vaak, en dat is te begrijpen. Het dorp, de Stichting en ook zeker Staatsbosbeheer hoopt dan ook dat in tijden van krimp in de regio deze school  er altijd zal blijven!
schoolkinderen Curringherveld

Trots
Staatsbosbeheer is erg trots op het project: natuur midden in de samenleving. En, het is geen eendagsvlieg gebleken. Prachtig voorbeeld wat je eigenlijk elk dorp gunt!

Beleef het Curringherveld
Woensdag 22 juni is de officiële opening voor genodigden, maar kom daarna met eigen ogen het in alle opzichten prachtige gebouw bewonderen.
Curringherveld is een parel in de rondwandeling van het Leedaanzeggerspad, een wandeling door het prachtige coulisselandschap van het zuidelijk Westerkwartier. Zie op website www.staatsbosbeheer.nl/westerkwartier onder routes.
Voor meer informatie over het Curringherveld en wat daar allemaal te doen (bv Kabouterpad) en te beleven valt: www.curringherveld.nl

boswachter Nico

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog