www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Het Westerkwartier nodigt je uit!

17 mei 2024 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Het Pinksterweekend staat voor de deur. En volgende week is het de week van de biodiversiteit. Ik nodig je daarom graag uit om de diverse natuur in het Westerkwartier te beleven! Een echt Gronings geheim vind ik het, want de streek barst van de variatie in landschap en natuur. Hieronder een aantal tips om de natuur te ontdekken, die nu stiekem op haar mooist is.

Week van de biodiversiteit

De Verenigde Naties hebben 22 mei uitgeroepen tot Internationale Dag van de Biodiversiteit. Op die dag staan we wereldwijd stil bij de waarde en rijkdom van het leven op aarde. Biodiversiteit bestaat niet alleen uit de variatie tussen soorten, maar ook de biodiversiteit binnen soorten en de diversiteit aan ecosystemen waarbinnen al dat leven zich afspeelt. Als mensen kunnen wij niet zonder die rijke biodiversiteit. Het levert ons niet alleen voedsel, maar ook drinkbaar water, zuurstof en zuivere lucht. En zorgt voor eindeloos veel verwondering en inspiratie. Ontzettend belangrijk dus! Daarom is er internationaal een hele week aandacht voor.

Natuurgebied De Drie Polders

Natuurgebied De Drie Polders

In het Westerkwartier zijn mijn collega’s druk bezig met recreatiewerkzaamheden. Onder andere in natuurgebieden De Drie Polders en Polder De Dijken – Bakkerom. Beide gebieden hebben een dubbele functie. Ze zijn ingericht met een natuurfunctie én als waterberging. Natuurgebied De Drie Polders ligt parallel aan de A7, net voor Leek. Over een aantal weken is de wandelroute door het gebied klaar. Maar als je nu al nieuwsgierig bent naar de diversiteit in het gebied, kun je op de fiets langs de Lettelberterdijk. Daar vind je raamfolies op het gemaal met informatie over het gebied, de natuur, waterberging en cultuurhistorie. De teksten zijn in samenwerking met Waterschap Noorderzijlvest en Platform Oude Riet gemaakt.

Voorbereidingen voor een zitbank in de Drie Polders

Robuuste natuur

In de Drie Polders is bij een klein stuk land de bovenste grondlaag geplagd. Daar groeien nu spontaan prachtige bloemen! Er groeien echte koekoeksbloemen, scherpe boterbloemen en margrieten. Deze bloemen zijn spontaan opgekomen vanuit goed opgeborgen zaden die jarenlang onder de grond zaten ‘verstopt’. Nu de bovenste grondlaag weg is, zijn ze weer spontaan gaan kiemen. Prachtig om te zien, maar ook heel belangrijk. Ze trekken insecten aan en insecten zijn weer een voedselbron voor vogels. En hoe meer variatie in de planten, hoe robuuster de natuur wordt. Als het heel droog wordt, zijn er soorten die het minder goed doen. Margriet kan goed tegen droogte, terwijl een echte koekoeksbloem juist meer van een nattere omgeving houdt. Hierdoor heb je voor beide periodes bloemen die voor nectar zorgen in het gebied.

Echte koekoeksbloemen en margrieten

Vogelrijkdom

In natuurgebied Polder De Dijken – Bakkerom zitten veel vogels. Veel rietvogels zoals de zeldzame roerdomp tot een redelijk algemene rietgors kan je spotten in dit gebied. En soms wat lepelaars! De rietzanger is een fanatieke zangvogel maar laat zich minder makkelijk zien. Wie weet spot jij een van bovenstaande soorten. De wandelroutes in Polder De Dijken – Bakkerom zijn al wel klaar. Vanaf de Dijkweg in Boerakker kan je de blauwe route lopen met de hond aan de lijn. Op de rode route zijn honden niet toegestaan. Op de parkeerplaats vind je ook een informatiepaneel met informatie over het gebied. Beide gebieden worden begin juli officieel geopend, daarover later meer!

Rietzanger
Rietzanger

Bloementapijt

De Doezumermieden is een afwisselend natuurgebied op de grens van Groningen en Friesland. De scheiding tussen beide provincies wordt gevormd door het riviertje de Lauwers. Hier grensden ooit land en (Lauwers)zee aan elkaar, zoet water botste op zout water en geulen en slenken sleten door de zandruggen. Het is daardoor een afwisselend landschap geworden, met poelen en petgaten, houtsingels en open weilanden. Op de schrale legakkers is het nu een grote bloemenzee. Soorten zoals de echte koekoeksbloem en dotterbloem zorgen voor een bont kleurenpalet. Mijn persoonlijke favoriete wandelroutes zijn op dit moment het Melle’s pad en de Doezumerstruun.

Doezumermieden

Melle’s pad

Ook hier vind je één groot bloementapijt. Melle’s Pad is 3 km lang en draagt de naam van Melle Visser. Melle en z’n vrouw Lamke hadden achterin de Peebos (bos van Pebe) een keuterbedrijfje – een paar koeien en wat aardappelen op een paar hectare. Geen kinderen, geen opvolging. Dat betekende dat het land destijds naar Staatsbosbeheer ging. Melle en Lamke waren er bij toen het pad werd geopend – dikke emotie voor het bejaarde stel dat altijd was opgevoed met de gedachte dat Westerkwartier maar een streek van niks was. Nu waren zij getuige van de beste openingshandeling die mogelijk was: het slopen van het bord ‘Verboden Toegang’. Het boerderijtje ging neer en van het erf rest alleen de oude appelhof. Die brengt nog steeds jutteperen en Gieser wildemannen voort. Ook ‘sedelingen’, zoals ze in de streek de Bramley-seedling noemen, een ‘smotsappel’, vitaminerijk en goed voor de moes. Startlocatie: Doezumertocht (bij nr. 15) Doezum.

Melle’s pad

Doezumerstruun

Op dit boswachterspad in Groningen voelt het soms alsof je ver van de bewoonde wereld bent. Deze wandeling door het veenlandschap van het Westerkwartier is als een duik in de geschiedenis van de Doezumermieden. Wandel langs de vroeger uitgegraven petgaten, door het moerasbos en zie elk stadium van verlanding tot leven komen. Vanaf de parkeerplaats Peebos volg je de paarse paaltjes om over het boswachterspad van 9 km te wandelen. Is 9 km net iets te ver? Geen zorgen, ook wandelroutes Pettenpad (2,4 km) en Zandenpad (5 km) voeren je door de Doezumermieden. Hier loop je van zand, naar veen en een deel klei. Aangekomen bij het trilveen voel je de grond onder je voeten letterlijk trillen. Spring op en neer en het is alsof je op een trampoline staat.

Pettenpad

Vroege vogel?

Op zondag 26 mei 2024 organiseer ik samen met vrijwillige gidsen een zonsopkomst wandeling. Geniet van het ontwaken van de dag tijdens deze belevingswandeling in de vroege ochtend. Je start in het donker en wandelt met gids van Staatsbosbeheer naar een mooie plek in het petgatenlandschap waar je de zonsopkomst kunt bewonderen. Je ervaart de rust van het natuurgebied en de kans om wild te zien is groter op het vroege tijdstip. Aanmelden kan hier.

Zorg voor natuur

In de Doezumermieden zijn de routes ooit tot stand gekomen door samenwerking met werkgroep Peebos, particuliere grondeigenaren en boeren. De routes liggen er momenteel prachtig bij mede dankzij mijn Staatsbosbeheer collega’s, ons Binnenwerk team en de cliënten van stichting De Zijlen. Het Abel Tasmanpad in Grootegast ligt er ook keurig bij dankzij de inzet van de vrijwilligersgroep Bende van de Baak.

Abel Tasmanpad

Alvast een fijn weekend!

Boswachter Marieke

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog