www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Groene Groningers

12 september 2016 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Groningen

Ik kijk met veel plezier terug op afgelopen vrijdagmiddag. Ruim 200 groene vrijwilligers waren te gast op Gronings Groen, dit jaar gehouden in mijn werkgebied, Nationaal Park Lauwersmeer. De 6 groene organisaties in de provincie Groningen (Groninger Landschap, IVN,  Landschapsbeheer Groningen, Natuurmonumenten, Natuur en Milieu federatie Groningen en Staatsbosbeheer) organiseerden Gronings Groen voor de 4e keer en dit jaar was Staatsbosbeheer de gastheer. Het was een prachtige dag met volop zon en aangename temperaturen. We hadden voor de deelnemers een afwisselend programma met workshops en activiteiten georganiseerd. En natuurlijk ook tijd ingeruimd voor ontmoeten en bijkletsen. Daar werd volop gebruik van gemaakt, want ‘ons kent ons’. Mooi om dan weer eens te zien en te horen hoeveel mensen betrokken zijn bij natuur, landschap en milieu in Groningen.

Het zit in onze natuur
Dit jaar stond op Gronings Groen het thema ‘Het zit in onze natuur’ centraal. De workshops en activiteiten waaruit de vrijwilligers vooraf konden kiezen gaven een mooi beeld van wat er allemaal in onze natuur zit. Zo waren er workshops over vogels en planten, beleving van natuur en duisternis, duurzaamheid, maar ook over de maatschappelijke meerwaarde van natuur voor zorg.
workshop-natuurfotografie workshop-zeisen workshop-beleef-de-duisternis img_5108

Zelf verzorgde ik de workshop Varen op het Lauwersmeer. Vanaf het water ervaar je het Lauwersmeer toch heel anders dan vanaf de wal en dat deel ik graag met anderen. En we hadden geluk, want zelfs de zeearend liet zich nog even zien.
Naast al dat moois hebben we in de natuur ook te maken met zwerfafval. Daarom verzamelden we het zwerfafval dat we tijdens de workshops tegenkwamen. Kunstenaar Maria Koijck verwerkte dit zwerfafval tot prachtige vogelmobiles.

img_5135

En om zelf ook een bijdrage te leveren aan het verminderen van de hoeveelheid plastic afval kregen alle aanwezige vrijwilligers een GroningsGroen-dopper, een duurzame fles voor drinkwater.

Soort van Groningen
Gedeputeerde Staghouwer sloot de middag af: “Natuur leeft in Groningen”. Naast waarderende woorden voor de vrijwilligers riep Staghouwer ook op om mee te doen aan de verkiezing ‘De soort van Groningen’. “Met deze verkiezing willen we de Groninger meer betrekken bij en bewust maken van de natuur in onze provincie. Want de natuur in onze provincie is zeer de moeite waard”. Mijn collega Leon schreef hier afgelopen vrijdag ook een blog over. Want Staatsbosbeheer is ambassadeur van één van de soorten, nl. de steenbraam. Mij persoonlijk maakt het niet uit welke soort wint. Ik vind het belangrijk dat de Groningers weten dat er ook in onze provincie bijzondere natuur is om trots op te zijn. En als daar een verkiezing bij helpt, prima! De provincie Groningen heeft een aantal typische dier- en plantensoorten. www.provinciegroningen.nl/soortvangroningen.

Vrijwilligers welkom
Aan het eind van Gronings Groen stonden de aanwezigen zonder morren even in de rij voor de overheerlijke saté of kaasfondue van de Hoogeland Catering. Onze groene vrijwilligers verdienen het om eens gefêteerd te worden want waar zouden de groene Groninger organisaties zijn zonder hun inzet? Ons eigen Activiteitencentrum bij de Bosschuur kan ook alleen maar ‘draaien’ dankzij de inzet van bijna vijftig vrijwilligers. En zelfs met zo’n grote groep is het een hele klus om negen weken zomervakantie open te zijn! Dus……., iedereen die daar zelf een bijdrage aan wil leveren is van harte welkom! We kunnen ‘handjes’ gebruiken!

Boswachter Jaap

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog