www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Ontdek de Groningse natuur in de zomer

16 juli 2022 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

De zomervakantie is begonnen! De kinderen zijn vrij van school en aan activiteiten geen gebrek. Wat kan je deze zomervakantie doen in de Groningse natuur? In Groningen zijn prachtige gebieden om te (her)ontdekken. Wie denkt aan Groningen, denkt aan ongerept en weids. Groningen is zoveel meer! Als boswachters hebben wij de leukste activiteiten op een rijtje gezet!

Ontdek verrassend Groningen

Wandel langs meanderende beken in Westerwolde of loop over de bodem van de zee in het Lauwersmeer. Liever vies worden? Trek je schoenen uit en loop het uitdagende Blotevoetenpad in het Westerkwartier. Ontdek het knuppelpad in ’t Roegwold. De boswachters nemen je mee door onze prachtige provincie, laat je verwonderen.

Ruiten Aa (Mark Schuurman)

Westerwolde

In Westerwolde vind je volop activiteiten voor kinderen deze zomer. Iedere woensdagmiddag tijdens de zomervakantie is er een leuke activiteit bij de Noordmee in Sellingen. Waterdiertjes zoeken, natuurspeurtocht en de bosbingo zijn een paar voorbeelden van activiteiten. Kijk op onze website voor meer informatie.

Verhalenpaden
Ga je liever zelf op stap? Samen met Biblionet Groningen zijn er deze zomer twee verhalenpaden in de natuur gemaakt. In de bossen van Ter Apel lees je het verhaal van ‘Het verlegen vogeltje’ van Jan Paul Schutten. De route is 4 km lang en start bij het klooster in Ter Apel. Hier vind je meer informatie. In het Vledderbos bij Stadskanaal ontdek je het verhaal van ‘De vier kaboutertjes in de zomer’ van Marianne Busser en Ron Schröder. Deze route is 2 km lang en start op de parkeerplaats aan de Gedempte Vleddermond in Vledderveen. Aan beide paden zit een wedstrijd gekoppeld met een leuke prijs. Wil je weten hoe je mee kan doen? Ontdek het bij de start van het pad. Kortom, ga op (lees)avontuur!

Natuurlijk zijn ook het kabouterpad en het egelpad deze hele zomer te lopen. De materialen voor deze twee paden zijn te koop bij Kopje Genieten in de Noordmee. Meer informatie vind je via deze link.

Westerkwartier

Een wandeling door de Doezumermieden is een avontuur. Niet alleen omdat je zo maar eens een ree tegen kan komen. Zet maar eens een paar stappen op het trilveen. Als je daar op loopt voel je de grond letterlijk onder je voeten trillen. Het wemelt er van de petgaten, die zijn ontstaan door het afgraven van het veen. De verschillende wandelroutes starten vanaf Theetuin Blotevoetenhof en variëren in lengte van 2 tot 9 kilometer. Informatie over deze wandelroutes en de startpunten vind je hier.

Ontdekkingstocht in Lutjegast
Wil je nog meer de geschiedenis in duiken, ga dan op ontdekkingstocht op het Abel Tasmanpad in de Grootegastermolenpolder. Wist je dat Abel Tasman is opgegroeid in Lutjegast? Ontdek zijn geboortegrond en ga op avontuur. De route start vanaf Dorpshuis ’t Kompas in Lutjegast. Informatie over het Abel Tasmanpad.

Polsstokroute
In het Westerkwartier ligt naast het Blotevoetenpad nog een bijzonder pad. Je kan er bungelwuppen, Gronings voor Fierljeppen. Kom je droog aan de overkant? Met de polsstokroute spring je over verschillende sloten en poelen. Bijkomen van je avontuur, loop dan de theetuin binnen voor een hapje en een drankje. Durf je de uitdaging aan? Voor meer informatie: Theetuin Blotevoetenhof.

‘ t Roegwold

Rietmoerassen, veenplassen, bossen en graslanden vol kruiden. In ‘t Roegwold komen oude en nieuwe natuur samen. Ontdek al wandelend de verschillende gebieden, het Knuppelpad is een geweldig pad. Ieder seizoen is het uitzicht compleet anders. Zonsopkomsten en ondergangen, je maakt hier de mooiste foto’s. Het Knuppelpad is een houten vlonderpad van 750 meter dwars door het moeras van ’t Roegwold. De wandeling is circa 2 km, parkeren doe je aan de Dannemeerweg in Schildwolde.

Lauwersmeer

Activiteitencentrum Lauwersnest is het ideale startpunt voor een bezoek aan Nationaal Park Lauwersmeer. In en rond het activiteitencentrum vind je alles over vogels en Dark Sky. Zo ontdek je op de grote vogelwand hoe trekvogels het Lauwersmeer als tankstation gebruiken in de Oost Atlantische trekroute. En kun je een kijkje nemen in de geheimen van de nacht en een ster worden in de duisternis.

Tijdens de vakantie zijn wij van dinsdag tot en met zondag geopend. Dinsdagmiddagen zijn creatieve middagen. Op woensdagen kunnen kinderen leren over de natuur door mee te gaan op junior boswachterscursus, natuurspeurderstocht of door de bosbingo te doen. Donderdagmiddagen staan in het teken van bouwen: insectenhotels en vleermuizenkasten maken.

Spelen en ontdekken
Naast het centrum ligt het nestbouw-bos; hier kunnen kinderen spelen en met natuurmaterialen zelf een eigen nest bouwen. Of loop het vogelbeleefpad door met een boekje de gele route te lopen. Ben je nog niet uitgespeeld en wil je thuis ook iets doen? Op de binnenzijde van de vuurplaats vind je interessante natuuropdrachten van Natuurwijs.

Routes en informatie
Ook als het Lauwersnest gesloten is, dan is het Nationaal Park Lauwersmeer open voor bezoekers. De plattegrond bij het Lauwersnest wijst je de weg naar verschillende wandel- en fietsroutes. En in de folderbak vind je interessante informatie over onder andere vogels, Dark Sky en het Lauwersmeergebied. Tijd voor een pauze? Met een zelf mee genomen lunch of tussendoortje kan je uitrusten aan onze picknicktafels. Kijk voor openingstijden, activiteiten en meer informatie over het Nationaal Park Lauwersmeer en hier voor het activiteitencentrum Lauwersnest.

Perfect Earth Animal
Op verschillende plekken in onze provincie zijn virtuele dierenkaarten verstopt. Met de app Perfect Earth Animals zoek je ze op. De dieren in de app komen echt voor in het natuurgebied waar je loopt. Je kan bijzondere dierenkaarten in Groningen vinden, die in de rest van Nederland niet zoveel voorkomen, zoals bijvoorbeeld hermelijn en tureluur. Voor meer informatie check deze link.

Kortom, er valt genoeg te beleven. Namens alle collega’s in Groningen wensen we jullie een fijne zomer toe.

Boswachter Marieke

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog