www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Boswerkzaamheden in Westerwolde

21 oktober 2016 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Het najaar heeft haar intrede gedaan, en dat betekent voor onze beheereenheid Westerwolde dat we regulier bosonderhoud uitvoeren. Dit jaar wordt er gewerkt in het Vledderbos en Jipsingboertange. Het kapwerk vindt plaats met oogstmachines en neemt een aantal maanden in beslag. Plaatselijk kunnen de boswerkzaamheden voor overlast zorgen doordat paden minder goed begaanbaar zijn. Na afloop van de werkzaamheden zorgen we ervoor dat de paden zodra het droog genoeg is snel hersteld worden.

Duurzaam bosbeheer
In Jipsingboertange wordt gedund; er worden bomen weggehaald om de anderen meer ruimte te geven om verder te groeien. In het Vledderbos worden dunningspaden aangelegd in een deel van het bos.
De keuze welke bomen blijven staan en welke worden weggehaald, is een vak op zich. Rechte bomen zijn bijvoorbeeld het meest geschikt om planken van te zagen. Uitgangspunt is dat ook toekomstige generaties Hollands hout als hernieuwbare grondstof kunnen blijven gebruiken. Bos blijft daarom bos; er blijft genoeg staan om van te genieten en er groeit straks ook voldoende terug. De opbrengst van de houtverkoop wordt gebruikt voor het beheer van alle natuurgebieden van Staatsbosbeheer.
Meer weten over Hollands hout? Kijk dan eens op http://www.hollands-hout.com/

Houtoogst door middel van een harvester
Houtoogst door middel van een harvester (oogstmachine)

Naast het reguliere bosonderhoud treffen we komende winter ook alvast voorbereidingen voor de hermeandering van de Ruiten Aa. Maar hier kom ik later dit jaar in dit weblog op terug.

Boswachter Jelka

reageren

geef een reactie

 • Ine
  11 november 2016 om 18:10

  Het Vledderbos is inderdaad al flink uitgedund, en er ontstaan verrassende doorkijkjes, zeker zoals vandaag, als het zonlicht meer de ruimte krijgt om erdoorheen te vallen! En wat een grote voertuigen staan er in het bus, met enorme banden! Een flink stuk werk SBB ! Succes ermee!

  • Boswachter Jelka Vale
   11 november 2016 om 19:45

   Bedankt Ine 🙂

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog