www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Wat staat daar nou naast het Klooster Ter Apel?

11 november 2016 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Één van de pareltjes in mijn werkgebied is toch wel Klooster Ter Apel. Het klooster zelf is in erfpacht bij de stichting Klooster Ter Apel, wij beheren het park rond het klooster. Samen met het klooster organiseren we regelmatig wat, zoals onlangs nog de Nacht van de Nacht. In het klooster is een permanente tentoonstelling die regelmatig wordt aangevuld met een wisseltentoonstelling. Zo is er op dit moment de tijdelijke tentoonstelling Exodus, waarin de vluchtelingenproblematiek belicht wordt vanuit het perspectief van internationale kunstenaars. Mijn collega Bram Verhave is betrokken geweest bij een bijzondere aanvulling van deze tentoonstelling. Hieronder zijn blog.

Boswachter Jelka

 

Soms komen verschillende ontwikkelingen op een mooie manier bij elkaar. Dat geldt ook voor de plaatsing van de innovatie woonunit Cubestee, een van de winnaars van de ontwerpprijsvraag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Rijksbouwmeester Floris Alkemade ‘A Home away from Home’, in de kloostertuin van Ter Apel.

Met enkele telefoontjes werd duidelijk dat dit idee voor de plaatsing van de Cubestee kansrijk was, en binnen een week was alles rond en werd het bouwpakket van de Cubestee richting Ter Apel gestuurd. Bijzonder om nu de nieuwste ontwikkelingen over de opvang van vluchtelingen direct geplaatst te zien naast het klooster waar al eeuwenlang mensen in nood worden opgevangen.

 

Door samenwerking tussen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, gemeente Vlagtwedde, het atelier Rijksbouwmeester, het COA en Staatsbosbeheer is het gelukt om deze Cubestee naar Ter Apel te halen, samen met pop-up tentoonstelling waarin de winnaars van de prijsvraag ‘a Home away from Home’ worden getoond.
Voor de komende maanden worden er enkele activiteiten rondom deze tentoonstelling georganiseerd, zoals een symposium, excursies, etc.. Deze activiteiten zijn nog in ontwikkeling en worden, als er meer duidelijk is, breed aangekondigd. Zie ook de website van het klooster: http://www.kloosterterapel.nl

N.B. De ‘Cubestee’ is onderdeel van het ontwerp ‘Nieuwe erven, nieuwe buren, nieuwe oogsten’ , een van de winnaars van deze ontwerpprijsvraag. In deze Groningse inzending wordt de opvang van mensen in nood gekoppeld aan actuele vraagstukken in het landelijke gebied; krimp, leegstand, goedkope huisvesting, herbestemming erfgoed en vitale sociale verbanden. Allemaal thema’s die zeer relevant zijn en in de nabije toekomst grote uitdagingen vormen voor de provincie Groningen. Het ontwerp ‘Nieuwe erven, nieuwe buren, nieuwe oogsten’ is een samenwerking van verschillende partijen met hun wortels in Groningen: Onix Architecten, Stichting Het Groninger Landschap, RIZOEM, GIDZ, MD landschapsarchitecten, Dékan en Friso Bouw.

Datum: 12 november 2016 t/m 1 februari 2017
Locatie: Klooster Ter Apel, Boslaan 3-5, 9561 LH Ter Apel
Informatie: http://www.kloosterterapel.nl; http://www.ahomeawayfromhome.nl

Bram Verhave, adviseur landschap en cultuurhistorie

reageren

geef een reactie

 • Ine
  11 november 2016 om 18:07

  Lijkt me interessant om deze tentoonstelling te bezoeken, ga ik zeker doen!

  • Boswachter Jelka Vale
   11 november 2016 om 19:48

   Leuk!! Veel plezier 🙂

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog