www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Krachtpatser in het bos

3 februari 2017 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Stilletjes verplaats ik mij door het bos. De zon die door de takken van de bomen schijnt en het laatste restje sneeuw dat op de grond ligt. Naast alle vogels in het bos en het breken van de takken onder mijn voeten, hoor ik een voor mij onbekend geluid. Ik weet waarom ik dat geluid hoor en ik ga erop af. Middenin het bos is namelijk een indrukwekkende zaagmachine, een zogenaamde ‘Harvester’, aan het werk.

Donkerste bos van Trimunt
Afgelopen maandag zijn de boswerkzaamheden in Trimunt gestart. In het bosvak met sitkaspar, ruim 35 jaar geleden geplant op voormalige landbouwgrond, staan nu zoveel bomen, dat ze elkaar verdringen. Alleen de bovenste naalden in de toppen zijn nog groen. Er is totaal geen ondergroei. Dat is qua beleving wel heel bijzonder; niet voor niets staat dit deel van het bos bekend als het donkerste bos van Trimunt. Het is er vaak graden koeler dan de omgevingstemperatuur.

Het donkerste bos van Trimunt

Om ervoor te zorgen dat de bomen verder kunnen groeien, is het noodzakelijk om een flink aantal bomen te oogsten. Daardoor krijgen de bomen die blijven staan meer de ruimte en valt er meer licht op de bodem. Soorten als de berk, lijsterbes en vuilboom krijgen dan de mogelijkheid om daar te gaan kiemen.

Corebusiness
De keuze welke bomen blijven staan en welke worden weggehaald is een vak op zich. Bomen krijgen hiervoor een markering (gekleurde stippen of strepen), het zogenaamde blessen. Het vellen van de bomen gebeurt met een ‘Harvester’. Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld in afwachting van transport naar de zagerijen. Het pad door het bosvak in daarom tijdelijk niet toegankelijk. De opbrengst van de houtverkoop wordt gebruikt voor het beheer van alle natuurgebieden van Staatsbosbeheer.

Zorgvuldig vakmanschap
Staatsbosbeheer werkt zorgvuldig voor plant en dier. Dat betekent dat voor aanvang van de werkzaamheden we bekijken of er bijvoorbeeld dassenburchten of broedbomen van roofvogels aanwezig zijn in het werkgebied. En als die er zijn, worden er maatregelen genomen om deze te beschermen. Collega Jasper is het bos ‘ingedoken’ om dit te controleren. We doen dat volgens de richtlijnen van de Gedragscode Bosbeheer. Ook wordt er niet méér geoogst, dan er bijgroeit. Het hout uit de bossen van Staatsbosbeheer is FSC gecertificeerd. En heel eerlijk, lopend door een bos als deze voel ik mij toch echt boswachter.

 

Boswachter Marieke

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog