www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Een werkweek van een boswachter 2.0

7 april 2017 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Je hoeft alleen maar te vertellen dat je werkt als boswachter en de meest fantasierijke gedachtes komen voorbij. Regelmatig krijg ik de vraag: ‘Wat doe je eigenlijk als boswachter’, ‘loop je dan de hele dag in het bos?’ Ik begin dan spontaan te lachen en verwonder mij over de meest uiteenlopende reacties die voorbij komen. Graag geef ik jullie een kijkje in de werkweek van een boswachter 2.0.

Wie ben ik?
Voordat ik jullie mee wil nemen in mijn werkweek, stel ik mij kort voor. Wel zo netjes! Mijn naam is Marieke de Boer, 24 en sinds september in dienst van Staatsbosbeheer. ‘Mijn’ werkterrein is het Groningse Westerkwartier. Als boswachter publiek ben ik verantwoordelijk voor de communicatie en pr in het gebied, organiseer ik excursies en ben ik aanspreekpunt voor de regio. Genoeg hierover, ik trap af met ‘mijn’ werkweek!

Foto DVHN, Duncan Wijting

Maandag
In het Westerkwartier, gelegen ten westen van de stad Groningen, ben ik onderdeel van een team bestaande uit zes collega’s. Iedere maandag start onze werkweek met een ‘kiek op de week’. Oftewel, kort terugkijken naar de afgelopen week en vooruit naar wat we allemaal gaan doen. Hierin bespreken wij ons ‘eigen’ werk, maar ook het werk voor de flexibele ‘schil’. Wat niet voor iedereen bekend is, is dat Staatsbosbeheer naast haar eigen werknemers veel samenwerkt. In het Westerkwartier bestaat de flexibele ‘schil’ uit vrijwilligers, ‘onvrijwilligers’ en cliënten van stichting de Zijlen. Onvrijwilligers zijn mensen met een taakstraf. Hierin werkt Staatsbosbeheer samen met Reclassering Nederland. Iedere week of eigenlijk iedere dag, kan de samenstelling van ons team variëren. Persoonlijk vind ik dit zeer waardevol. Je ontmoet veel mensen, iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal en motivatie (of soms niet). Ons team probeert alle ‘handjes’ zo goed mogelijk te gebruiken en ieders kwaliteiten optimaal te benutten. Een mooi voorbeeld: een onvrijwilliger, die ongemotiveerd bij ons binnenkwam, heeft uiteindelijk na het afronden van zijn taakstraf zich aangemeld als vrijwilliger. Zo kan het dus ook! ’s Middags heb ik een telefonische afspraak met een van de vrijwilligersgroepen over de Lammetjesdag op 15 april. In samenwerking met buurtschap Surhuizum organiseren wij dit evenement rondom theetuin Blotevoetenhof in Opende. Daarna werk ik een aantal schoolopdrachten uit, werk ik mijn mail bij en heb ik een kort overleg met de ondernemer van de theetuin over arrangementen en kinderfeestjes.

Dinsdag
Ik volg een opleiding bos- en natuurbeheer bij Helicon in Velp. Normaal gesproken is dinsdag mijn studiedag, maar vandaag staat er een boswachters publiek overleg gepland. Hierin komen de boswachters publiek van de provincie Groningen, onze communicatieadviseur en ons provinciehoofd samen. Ik vind dit waardevolle bijeenkomsten en daarom kies ik ervoor om vandaag hierbij aanwezig te zijn. Educatie is een van de thema’s die we bespreken. We willen graag meer kinderen kennis laten maken met de natuur. Michel Aaldering van Marketing Groningen geeft een presentatie over de nieuwe campagne. In de campagne staan magische momenten en bijzondere ontmoetingen in de provincie Groningen centraal. Doelstelling is om meer (internationale) bezoekers naar Groningen te trekken die langer blijven, meer geld uitgeven en vaker terugkomen. Wij willen hier graag bij aansluiten. Wij willen immers meer mensen laten genieten van de bijzondere natuur(gebieden) die Groningen rijk is. Ons gezamenlijke doel is dan ook: Groningen op de kaart!

Woensdag
Op woensdag stond een kort overleg gepland. Hierin bespraken wij als team onze ‘input’ voor de Lammetjesdag. Heel concreet: Wat moet er gebeuren? Wie doet wat? Wie is waar verantwoordelijk voor? Daarnaast was het een bijzondere dag want onze algemeen directeur Sylvo Thijsen en divisiedirecteur Mascha Brouwer kwamen op ‘werkbezoek’. De samenwerking tussen Staatsbosbeheer en stichting de Zijlen was hier één van de onderwerpen. Theo Aalbers, rayonmanager van stichting de Zijlen, benadrukte de kracht van deze samenwerking. Bij onze werkschuur is ook de werkplek van de cliënten van De Zijlen gevestigd. Op bijgevoegde foto is te zien dat cliënten hout kloven.

Directieleden Sylvo Thijsen en Mascha Brouwer op werkbezoek in Opende

Donderdag
In het AD stond deze week een interessant interview met collega’s Tim Hogenbosch en Thomas van der Es. Boswachter 2.0, geen donkergroene natuurman, maar meer communicatief. Niet gelezen, hierbij de link. Ik kan mij hier goed in vinden, maar leer ook veel van mijn ‘donkergroene’ collega’s. Zij bezitten nuttige kennis en informatie die  ik nog niet heb. Het werk is gevarieerd en soms ook een tikkeltje ongestructureerd. Afgelopen donderdag had ik mijn agenda geblokt voor school, een beetje naïef misschien. Iedere dag komen er onverwachte dingen voorbij, die op dat moment voorrang hebben. Kortom, je moet wel flexibel zijn, maar dat maakt het aan de andere kant juist leuk. Geen dag is hetzelfde!

 

Fijn weekend!

Boswachter Marieke

 

PS: Vergeet niet om naar buiten te gaan!

reageren

geef een reactie

  • AnkitSaini
    8 augustus 2018 om 09:24

    There are lots of option of in the search engine which we use to our need but one of the most important is delete history of bing where remain the record of the users searches. But this a private section of the user and it will be show after sign in with the account.

  • Trijntje
    11 juni 2018 om 10:48

    Mooi – een kijkje in de werkweek, lijkt me geweldig leuk !

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog