www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Logeren bij de boswachter op kampeerterrein De Pomp

2 juni 2017 Boswachter Liesbeth van de Berg in Groningen

Naast boswachter in het Lauwersmeergebied en het Hogeland ben ik ook beheerder van natuurkampeerterrein De Pomp in Nationaal Park Lauwersmeer. Ik (of de assistent-beheerder) breng dagelijks, en soms ook ’s nachts, een bezoek aan het natuurkampeerterrein. Dat is leuk, want vaak ontmoet ik dan de gasten en krijg ik mooie verhalen te horen, natuurlijk stellen ze ook veel uiteenlopende vragen. Nu ik zo’n 3 jaar beheerder ben van het natuurkampeerterrein kom ik steeds vaker gasten tegen die al jaren kamperen op ons natuurkampeerterrein en dat is aanleiding voor ‘even bijpraten’.

Gezellige boel
Het is momenteel hoogseizoen; afgelopen Hemelvaart-weekend stond het terrein helemaal vol. We hadden alle 60 plekken bezet met daarnaast nog een aantal kampeerders die op de bonnefooi kwamen en ik niet wilde weigeren. Je moet soms gewoon wat creatief handelen om iedereen van een mooi plekje te kunnen voorzien. En dat is gelukt! Ook het komende Pinksterweekend staat de camping alweer voor de helft volgeboekt. En weet ik mijn weekend goed te vullen met kampeer bezoekjes.

Rust, ruimte en zeearend
De Pomp ligt op 3 kilometer van het Friese plaatsje Dokkumer Nieuwe Zijlen. Hier beleef je de rust van het gebied met uitzicht op het water. En wordt je wakker met het gezang van vogels en huppelen reeën en hazen om je tent. Heel bijzonder is het nest van de zeearend, dat zich achter natuurkampeerterrein De Pomp bevindt. We weten inmiddels dat er 2 jonge zeearenden uit het nest gekropen zijn. Met een goede verrekijker of telescoop is het nest goed zichtbaar.

Vraag het de boswachter
Het contact met de gasten is één van de leukste dingen van beheerder zijn. Laatst kreeg ik bijvoorbeeld een vraag: ‘Slaapt een koekoek nou nooit? Want ik heb hem de hele nacht gehoord’. Dat geeft mij de gelegenheid om te vertellen over die bijzondere koekoek en over z’n leefomgeving. Ik kreeg ook de vraag: ‘Boswachter, kunt u niet zorgen dat de Wielewaal eens een keer zijn snavel houdt’. Ik vat dat maar op als een compliment 🙂

Kom je ook eens logeren bij de boswachter in Nationaal Park Lauwersmeer?
Zie voor meer informatie op www.logerenbijdeboswachter.nl.
Boswachter Liesbeth van den Berg

reageren

geef een reactie

 • henk drenth
  2 juni 2017 om 23:47

  Bijgaand verhaal heb ik ingestuurd als Lezersbrief voor het onvolprezen DvhN. Een beetje een ode aan de Koekoek.

  Spookrijder A 28,
  Zondagmorgen 28 mei, 10.00 uur.
  In Ter Borg reeën gespot en de koekoek luid en duidelijk gehoord. Wel…ter nauwernood ontsnapt aan een peloton mountainbikers. Hé hé, dan is er koffie op het terras van de Noordmee. En dan naar huis. Radio 2 aan. Vroege Vogels.
  “Wij onderbreken dit programma voor een ijlbericht: Op de A28 tussen Julianaplein en Beilen komt u een spookrijder tegemoet. Blijf rechts rijden en haal vooral niet in”. Nee dank je de koekoek.
  Alle mogelijke gruwelijke scenario’s even op een rijtje: Afstand Stad-Beilen = >>>40 km. Wat een menslievendheid en vooral accuratesse in geografie bevind zich daar in “Hilservum” op deze vroege zondagmorgen. Alle 20 voertuigen tussen Stad en Beilen vliegen als de sodemieter het bos in. Dank je de koekoek.
  Dank zij die koekoek lopen wij hier in Westerwolde nooit gevaar. Nee man, hè hè, lekker die koffie op de Noordmee.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog