www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Twee jonge zeearenden in Lauwersmeer

25 april 2018 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Groningen

De afgelopen weken zijn spannend geweest. Berichten over het broeden van zeearenden op verschillende plaatsen in Nederland zet ook de boswachters in het Lauwersmeer op scherp. Want ook wij hebben dit jaar weer broedende zeearenden. Een broedtijd van 40 dagen, spannende dagen, en ….
Op 25 april is door medewerkers van Sovon en Staatsbosbeheer geconstateerd dat er 2 jonge zeearenden zijn geboren.

Sinds 2009 broeden er zeearenden in Nationaal Park Lauwersmeer; in 2011 was het broeden succesvol en hadden we voor het eerst een jonge zeearend in het gebied.

Het leef- en fourageergebied van de zeearenden bevindt zich aan de zuidkant van het Lauwersmeer en is niet toegankelijk voor publiek. Door het snel groen worden van de bomen is het ook voor Staatsbosbeheer een verrassing hoe de verdere ontwikkeling van de beide jonge vogels op het nest zal gaan omdat de jonge zeearenden tot het moment van uitvliegen op het nest blijven. Dit duurt in ieder geval tot het einde van juli zelfs mogelijk tot in augustus. Beide ouders zijn waarschijnlijk vaker zichtbaar omdat er eten op tafel moet komen.

boswachter Hans Gartner

reageren

geef een reactie

 • vedant
  5 januari 2019 om 08:00

  Thank you so much for this sharing.

 • Renush
  5 juli 2018 om 07:31

  Windows 10 is the best version of Microsoft’s operating system we have used, it’s easily and the most commonly used too. so thanks to brand new features such as windows windows 10 alarm alarm and clock,where people finding help to used it cause wake up of your laptops or PC from sleep mode automatically with the help of this feature of windows 10.

 • Dorothy Morris
  14 juni 2018 om 11:11

  Sinds 2009 broeden er zeearenden in Nationaal Park Lauwersmeer; in 2011 was het broeden succesvol en hadden we voor het eerst een jonge zeearend in het gebied. kissmanga

 • Theo de la Ruelle
  28 april 2018 om 20:15

  Prachtig Hans,
  De zeearend doet het geweldig in ons land. Prachtige vogels.
  Vanochtend heerlijk genoten van je rondleiding, nogmaals dank.
  Groet,
  Theo de la Ruelle

 • Mariël
  27 april 2018 om 22:05

  waarom filmen/fotograferen jullie in/op een nest? het is natuurlijk prachtig nieuws, maar of de ouders terug komen om ze te voeden? zou super jammer zijn, door inmengen van “de Mens” dat deze twee prachtige jonge Zee-Arende niet volwassen worden. ?????

 • Wim Weijman
  26 april 2018 om 15:28

  Gefeliciteerd! Mooi rustig houden, zou ik zeggen.

 • Jan van der Veen
  26 april 2018 om 09:16

  Geweldig nieuws Hans! Wat een succes voor de zoveelste keer op rij.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog