www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Op ontdekkingstocht in het Lauwersmeer

26 juli 2021 Boswachter Mariska in Groningen

Kinderen van verschillende locaties van Stichting Kinderopvang Stad Groningen (SKSG) komen deze zomer op ontdekkingstocht in Nationaal Park Lauwersmeer. Tijdens deze zogeheten Wad Experience gaan de kinderen eerst het wad op, zitten ze met hun handen in het slik en ontdekken ze van alles over de dieren op het wad.

Na een bezoek aan het wad, komen de kinderen naar Activiteitencentrum Lauwersnest. Hier hebben zij de ruimte om hutten te bouwen, te vissen bij de vijver, en de natuur te ontdekken.

‘Kijk wat ik uit het water heb gehaald’

Deze activiteiten betekenen de start van een langdurige samenwerking tussen SKSG en Staatsbosbeheer, waarbij kinderen van SKSG veelvuldig de natuurgebieden van Staatsbosbeheer in de provincie Groningen gaan bezoeken.

Voor de toekomst

Niet alle kinderen komen vanzelfsprekend in contact met de natuur, terwijl dat wel heel waardevol is. Buiten zijn in het groen is namelijk niet alleen ontzettend leuk, maar het heeft ook veel positieve effecten op de gezondheid en ontwikkeling. Zo gaan kinderen, de toekomstige natuurbeschermers, beleidsmakers, boeren, burgers en bouwers, zich verbonden voelen met de natuur.

‘Wouw! Een libelle!’

Jeugd en natuur met elkaar verbinden

De visie en het beleid van SKSG passen heel goed bij Staatsbosbeheer: we bieden kinderen de ruimte om zelf op ontdekkingstocht te gaan en de wereld te verkennen. Als kinderopvangorganisatie zorgt SKSG dagelijks voor de kinderen van nu, de volwassenen van de toekomst. Tijdens hun tijd bij de kindercentra wil SKSG kinderen al op jonge leeftijd bewust leren omgaan met het milieu.

Staatsbosbeheer ziet het als een belangrijke maatschappelijke taak om jeugd en natuur met elkaar te verbinden. Dat doen wij door kinderen te stimuleren in de natuur te komen spelen, ervaren en leren. Met spannende en avontuurlijke activiteiten willen wij kinderen de natuur laten zien, hun harten winnen en nieuwsgierigheid en verwondering opwekken. Dit doen wij vanuit de gedachte: nu verwondering en nieuwsgierigheid zaaien, straks respect en betrokkenheid oogsten.

‘Het was een absolute topdag!’
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog