www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Kriebels op mijn hoofd

18 mei 2018 Boswachter Anneke Epping in Groningen

Eikenprocessierups

Sinds een aantal weken kun je niet meer fatsoenlijk door het bos wandelen of je wordt wel bescheten. Lekker is dat! Veel mensen hebben het waarschijnlijk niet eens in de gaten, maar als je goed luistert is het zelfs te horen. Duizenden poepjes vallen naar beneden. Het is alsof het motregent. Uiteindelijk begint het te kriebelen in je haar. Eén voor één pluk ik een klein zwart korreltje van mijn hoofd. Bah...rupsenpoep!

Geluk of niet

Je zou denken poep op je hoofd brengt geluk, vogelpoep in ieder geval wel. Maar als ik nu naar de eiken kijk ervaren zij absoluut geen geluk. De meeste eiken worden tot aan hun twijgen kaalgevreten. Het komt vaker voor, maar dit jaar vroeger dan normaal en massaal. Dit omdat we vroeg een warme voorjaar hadden. Duizenden, zo niet miljoen rupsen van verschillende soorten vlinders, o.a. de wintervlinder, voorjaarsuil en de eikenprocessierups, doen zich tegoed aan de sappige verse bladeren van de eik. Kale bomen blijven over, alsof de eik niet uit zijn winterslaap is ontwaakt.

Eikenprocessierups

Maar de eiken laten zich niet kennen en zullen terug slaan. Let maar op! Rond de langste dag produceren de eiken weer massaal nieuw blad, nog meer dan voorheen. Nieuwe sappige bladeren, maar geen rups die zich er nog aan waagt. Buikkrampend van de eerste ronde, zitten de rupsen tjokvol. Wachtend tot hun tijd komt, tijd om een prachtige vlinder te worden.

Geluk voor de vogels, want de rupsen zijn niet aan te slepen. Grote legsels waarvan de meeste jongen ook nog groot worden. Voedsel in overvloed.

Grote bonte specht

Pech voor de insecten

Het doet je bijna vergeten dat het erg slecht gaat met onze insecten als je dit soort aantallen noemt. Maar hoe vaak maak jij nog je autoramen schoon omdat het vol zit met dode insecten? Eerlijk, ik nooit meer. Hoeveel zoemers tel jij nog op de bloemen in je tuin op een vierkante meter. Een handjevol? De noodklok luidt! Ik hoop hard genoeg om ons te doen realiseren dat we het tij nu nog kunnen keren.

Weg met de onderhoudsvriendelijke tuinen, maar zaai een bloemenmengsel in. Neem fruitbomen in de tuin, ze ruiken heerlijk en leveren ook nog wat op. Ik bedoel maar, ook wij kunnen hier actie in ondernemen. Kijk goed naar je tuin, zou jij je als bij, rups, of kever prettig voelen in je tuin? Dus niet alleen wijzen naar de grote heren en dames, uiteraard moeten zij ook wat doen, maar zelf kunnen we ook veel. Tel al die vierkante meters tuin maar eens op. Dat zouden heel wat geschikte meters kunnen zijn voor insecten.

Klinkt misschien streng, maar het zal nu moeten gebeuren. Ik als boswachter luidt, na het zelf ervaren en nogmaals zien van de cijfers in ieder geval de noodklok. Heel heel hard! Hoor jij hem?

reageren

geef een reactie

  • Himanshu mishra
    27 november 2018 om 12:30

    There are many people looking for the best online game just visit here https://mahjongconnectonline.com and play the mahjong connect game which you will play online without any app installation and download.

  • Ine Bles
    18 mei 2018 om 21:54

    Helemaal goed Anneke, onze tuin is denk ik prima voor de beestjes en ik kan zonder schuldgevoel lekker op mijn veranda naar al het gekrioel kijken en een boek gaan lezen!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog