www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Weer verder met aanpak essentaksterfte

4 juni 2018 Boswachter Annet de Jong in Groningen
Essentaksterfte bosje Grashuis - Meedhuizen

Nu de bomen weer in blad staan valt het des te meer op. Veel essen krijgen nauwelijks blad en staan er maar armetierig bij. Dit wordt veroorzaakt door de essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen. Vanaf medio juli, na het broedseizoen, gaan we weer van start met de noodzakelijke boswerkzaamheden als gevolg van de essentaksterfte.
In onze provincie zijn met name de kleibossen op het Hogeland en in Duurswold en Oldambt zwaar getroffen door de essentaksterfte. De meeste van deze dorpsbossen zijn in tussen 1970 en 1990 aangeplant in het kader van de ruilverkaveling. In sommige dorpsbossen zijn toen vooral essen aangeplant, andere dorpsbossen bestaan uit meerdere boomsoorten, waaronder ook de es. De zieke essen kunnen gemakkelijk omvallen. Zeker als het effect van de essentaksterfte nog wordt versterkt door het voorkomen van honingzwam. Voor de veiligheid van de bosbezoeker en voor de toekomstige ontwikkeling van het bos verwijderen we de zieke essen uit de dorpsbossen. Vooraf informeren we omwonenden over de boswerkzaamheden en gaan we in gesprek met over de verdere ontwikkeling van het bos. Want bos blijft bos.

Aanpak essentaksterfte

Medio juli 2017, na het broedseizoen, zijn we op het Hogeland en in Duurswold en Oldambt begonnen met het verwijderen van zieke essen. In de periode tot nu hebben we ongeveer een kwart van de dorpsbossen waar essentaksterfte speelt aangepakt.  De impact van de boswerkzaamheden is groot: de dorpsbossen met veel es, zoals bijvoorbeeld het bos in Middelstum, Usquert, het Huisweersterbos en De Hoogte in Heiligerlee zien er na het verwijderen van de zieke essen heel anders uit. In Middelstum, Kromme Elleboog (Finsterwolde) en Nieuw Scheemda zijn we nu nog bezig met het herstel van de paden. In sommige dorpsbossen moet het gezaagde hout nog afgevoerd worden. Op verschillende locaties planten we in de komende jaren nieuwe bomen.

boomfeestdag 2018 in De Hoogte
Nieuwe bomen planten tijdens Nationale Viering Boomfeestdag 2018 in De Hoogte – Heiligerlee

Weer verder met aanpak

Afgelopen week ben ik hier en daar gaan kijken hoe de dorpsbossen/bosjes er nu bijstaan, een mooi klusje met dit mooie, warme weer. Hoewel het ontbreken van een dichte kroon van de essen me niet veel schaduw bood… Ik schrik toch van het bosbeeld dat ik aantref in sommige dorpsbossen, zoals het bosje Grashuis bij Meedhuizen, waarvan een groot deel uit es bestaat. De aantasting is hier fors.

Grashuis - Meedhuizen

Hoewel ik wel eens twijfelde of we niet te hard van stapel liepen met onze aanpak, realiseer ik me steeds meer dat het echt noodzakelijk is om de zieke essen te verwijderen. Want de essen herstellen niet van essentaksterfte. Ik moet er niet aan denken dat er een ongeluk gebeurt door omvallende essen. Na het broedseizoen gaan we weer van start met de noodzakelijke boswerkzaamheden als gevolg van de essentaksterfte. Voordat de werkzaamheden plaatsvinden wordt het bos geïnventariseerd op beschermde planten en dieren. Zo worden horstbomen (bomen met een roofvogelnest), bomen met holtes die niet direct gevaar opleveren en vitale essen gemarkeerd. Deze bomen blijven staan.

Omwonenden informeren

Om omwonenden van de dorpsbossen te informeren over essentaksterfte en de noodzaak van de boswerkzaamheden communiceren we vooraf op welke locaties we aan het werk gaan. Op verschillende locaties organiseren we excursies zodat we ook in gesprek kunnen gaan over de toekomstige ontwikkeling van het betreffende dorpsbos. Hiervoor ontvangen omwonenden een uitnodiging en de excursies kondigen we ook aan via de lokale media.
Meer informatie over essentaksterfte staat op onze website. Zie ook het document essentaksterfte – veel gestelde vragen 05-2018.

Het is een uitdagende klus voor ons. Belangrijk dus om het hoofd koel te houden … En dat doe ik onder meer door het nemen van een duik aan het einde van de warme werkdag!

reageren

geef een reactie

 • Himanshu mishra
  27 november 2018 om 12:29
 • Aldert van Weeren
  4 oktober 2018 om 17:12

  Ik woon in de eifel dicht bij de grens met nl en aan het Haff dicht bij Polen aan de Oostzee, Het schlechte bericht : ook in de Eifel in het middengebergte is de ziekte bij de essen aangekomen , zelfs op grotere hoogte.
  Het goede bericht , deze uit het Oosten (Baltische Staten) gekomen ziekte lijkt duidelijk over zijn hoogtepunt heen te zijn in het oosten . Velen hebben voordeel hgehad van het goedkope en goede brandhout voor de kachel dat de es opleverd. maar essenhout als brandhout is er dit jaar vrijwel niet meer.
  En ook hier in Duitsland( Mecklenburg Vorpommern) was de remedi aangetaste boemn snel te verwijderen . En dat lijkt gewerkt te hebben en ja ook hier hebben er toch ook essen overleefd! Dit bevestigd dus de juiste aanpak van SBB!

 • Boswachter Jaap Kloosterhuis
  30 juli 2018 om 18:28

  In reactie op de vragen van Bert Jan Wolfs en Marius Verhaar: Het probleem voor de essenbosjes in Groningen is dat het vaak klonen zijn van dezelfde boom. Dat wil zeggen dat ze dan genetisch identiek zijn en dus in gelijke mate vatbaar voor essentaksterfte. Hoewel we vitaal ogende bomen die geen risico opleveren (ook niet op termijn) laten staan, hebben we ervaren dat zo’n boom er korte tijd later erg slecht aan toe kan zijn. Staatsbosbeheer haalt de zieke essen niet weg om er aan te verdienen: de hele operatie kost uiteindelijk geld. De situatie is eenvoudig de volgende: we weten dat er aangetaste essen omvallen in bossen waar kinderen spelen en waar we mensen uitnodigen te gaan wandelen omdat er vaak veel paden zijn. Dan is de keuze duidelijk, toch? Het is geen leuke boodschap en de bossen gaan er inderdaad rigoureus anders uitzien (‘ravage’ is een goede beschrijving van wat de machines achterlaten) maar essentaksterfte is wel de realiteit.
  Dan het Warffumerbos: Op veel bomen daar zijn stippen geverfd in verschillende kleuren. De kleuren hebben elk een betekenis, over het algemeen worden blauw, rood en geel gebruikt. Blauw gemarkeerde bomen zijn zgn. ‘toekomstbomen’. Blauw betekent dus: “laten staan”. Oranje, rood of soms roze betekent: “deze boom weghalen”. Geel betekent dat er met die boom iets bijzonders aan de hand is, zoals bijvoorbeeld een (roof-) vogelnest of holtes voor vleermuizen. In Warffumerbos is echter eerder met geel geblest (ipv rood): dat levert wellicht onduidelijkheid op maar voor de machinist is het duidelijk.
  In het Warffumerbos zijn al veel aangetaste essen geheel of gedeeltelijk omgevallen. Het gaat dus ook hier om essen. Het vellen gebeurt met grote machines, zgn ‘harvesters’. Ondanks het feit dat deze machines relatief nauwkeurig kunnen werken, zal het soms nodig zijn een boom, niet zijnde es, om te zagen als die in de weg staat van de machine. Dat wordt wel zoveel mogelijk beperkt. In Warffum is nog een extra reden om bomen te zagen: op verzoek van Pro rail worden risicobomen in een strook van 20 m vanaf het spoor weggehaald, ook als het niet om essen gaat.

  • Marleen
   25 januari 2019 om 08:54

   Heel bijzonder dat jullie hier een marge van 20 meter langs het spoor aanhouden. Dit moet 11 meter zijn op grond van de spoorwegwet. Deze marge is dus door SBB onnodig groot gehouden, waardoor mogelijk teveel bomen weg zijn gehaald. Wat is hiervoor de reden?

  • Boswachter Annet de Jong
   26 januari 2019 om 16:38

   De reden is dat rekening wordt gehouden met een veiligheidsafstand van de boomlengte. Die is ongeveer 20 meter.

 • Bert Jan Wolfs
  5 juni 2018 om 05:51

  Wanneer ik de onderzoekresultaten lees van de WUR over de essentaksterfte adviseren zij om wat bomen te laten staan. Vooral wat oudere bomen kunnen deze schimmelziekte overleven.
  Ik weet dat Staatsbosbeheer gek is op kappen van bomen en dat dat overal gebeurd maar sommige bossen in de provincie zijn gewoon helemaal weg.
  Ik moet zeggen dat dit niet alleen voor het dorpsgezicht maar ook voor de kinderen daar, die veel spelen in het bos, erg jammer is.
  Misschien komen er wel weer nieuwe bomen voor terug, maar dat duurt in elk geval weer 20 jaar voordat het bos weer wat interessant is.
  Volgens mij pakt Staatsbosbeheer dit veel te rigoureus aan!

  • Marius Verhaar
   28 juli 2018 om 16:55

   Het valt op dat er bij het Warffumerbos waar veel essen staan juist bomen als eiken en beuken gemarkeerd zijn door Staatsbosbeheer. Wij snappen niet goed waarom dit is, omdat er immers sprake is van aanpak van de essentaksterfte in het bos. Dit wordt ook aangekondigd op het bord door Staatsbosbeheer geplaatst aan het begin van het bos. Het gaat om aanpak van de aangetaste, zieke essen. Nu lijkt het alsof andere bomen geveld gaan worden, onder het mom van aanpak van de essentaksterfte. Maar misschien is er een andere reden voor de markering van juist bomen als eiken en beuken…

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog