www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Ripperda op Maarhuizen

8 september 2023 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Een prachtige zomeravond, een eeuwenoude wierde, een monumentale boerderij en een 18e-eeuwse Groningse jonker zijn ingrediënten voor een bijzondere voorstelling. Gisteravond mochten ruim 200 Staatsbosbeheer collega’s en vrijwilligers Bert Visscher zien schitteren als geboren leugenaar. Ripperda is een muziektheatervoorstelling over bravoure, list en bedrog. Hoe schop je het vanuit de Groninger klei tot eerste minister van Spanje en legeraanvoerder van Marokko?

Johan Willem Ripperda

Na het enorme succes vorig jaar van Hollands Hoop, heeft de Groningse product Zummerbühne zich gewaagd aan een nieuw, verbluffend groots opgezet muziektheater. Op een idyllische plek onder de blote hemel op Maarhuizen: ‘Ripperda’. Je zou een meeslepende speelfilm kunnen maken over het leven van Ripperda, die het vanuit Groningen wist te schoppen tot lid van de Staten-Generaal, daarna eerst ambassadeur werd in Spanje waarna hij, nadat hij het vertrouwen had gewonnen van koning Filips V en koningin Elizabeth, als onderhandelaar het Verdrag van Wenen (1725) tot stand bracht en als beloning tot eerste minister werd benoemd. Later bleek hij de zaken veel te rooskleurig te hebben voorgesteld, werd hij beschuldigd van hoogverraad en belandde in de cel.

Na zijn ontsnapping lukte het hem generaal te worden in dienst van de Marokkaanse sultan Abdallah. Weer later nam hij deel aan een militaire expeditie op Corsica, met de belofte daar na het welslagen koning te worden. Maar de oplichter werd zelf opgelicht en eindigde zijn leven in armoede.

Zummerbühne

Zummerbühne is een muziektheatergroep die elk jaar een voorstelling produceert in de provincie Groningen, elk jaar op een andere plek. Ripperda speelt zich af op de wierde Maarhuizen, rondom de Enne Jans Heerd. De boerderij en de wierde zijn eigendom van Staatsbosbeheer. In ruim drie weken hebben duizenden bezoekers de wierde Maarhuizen bezocht en men is onder de indruk van de plek en de gerenoveerde boerderij Enne Jans Heerd. De tweede voorstelling, Ripperda is na Hollands Hoop (23.000 bezoekers in 2022) een groot succes. De 24.000 beschikbare kaarten waren in no time uitverkocht. Ruim drie weken zijn de wierde en Enne Jans Heerd decor voor dit bijzondere muziektheaterstuk. Bert Visscher speelt de hoofdrol in Ripperda, de cast bestaat onder andere uit acteurs; Rogier in ’t Hout, Mirjam Stolwijk, George Tobal, Joop Wittermans en Marieke Klooster. De kaartverkoop van de voorstellingen van 2024 vind je hier.

Enne Jans Heerd

De Enne Jans Heerd is een rijks monumentale boerderij op de eeuwenoude wierde Maarhuizen en een historisch baken op het Groninger Hogeland. De boerderij heeft door de eeuwen heen altijd een agrarische bestemming gehad. De laatste boer op Enne Jans Heerd was Duurt de Vries, die tot zijn laatste dag in Maarhuizen dieren hield als hobbyboer. Met zijn vertrek in 2010 is een einde gekomen aan het agrarisch gebruik van de boerderij. De Enne Jans Heerd bestaat uit een woonhuis in drie delen met twee schuren. De boerderij is genoemd naar Enne Jans Huizing (1737-1819). Samen met zijn vrouw Grietje Freerks verwierf hij de boerderij in 1788.

Op Maarhuizen

Na het vertrek van de laatste boer is er hard gewerkt aan de restauratie en herbestemming van de Enne Jans Heerd. Na een grote restauratie begint voor de monumentale boerderij met Op Maarhuizen een nieuw hoofdstuk. Op Maarhuizen is door Gijs van Rhijn en Mayke Zandstra ontwikkeld tot een podium voor cultuur en natuur. Het is een plek geworden om ‘uit te rusten, te werken, te vieren of te maken’. Nieuwsgierig geworden naar aankomend programma, check de agenda van Op Maarhuizen.

Open Monumentendag

Zaterdag 9 september is het weer Open Monumentendag! Staatsbosbeheer beheert ruim 800 rijksmonumenten in Nederland. Van buitenplaatsen en forten tot hunebeden en oude spoorbruggen. Monumenten van wereldklasse die samen het verhaal vertellen van de geschiedenis van ons land. De Enne Jans Heerd is een van deze rijksmonumenten. De Enne Jans Heerd en de naastgelegen boerderij op Maarhuizen 1 zijn te bezoeken met een rondleiding. Meer informatie over de tijdstippen van de rondleidingen, vind je hier. In verband met lopende activiteiten zijn de boerderijen enkel via een rondleiding te bezoeken. De rondleidingen zijn gratis en zonder opgave. De rondleidingen starten bij het terras van het dagcafé.

Partners

Dit project is mede mogelijk gemaakt door: gemeente het Hogeland, Nationaal Programma Groningen, Provincie Groningen, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Waddenfonds, Nationaal Restauratiefonds, Boerderijenfonds, Landschapsprogramma 380kV Eemshaven-Vierverlaten, Regio Groningen-Assen, BPD Cultuurfonds, TBI Fundatie, Wierdastichting, Bernard Kruizingafonds, Fonds Meijer-Leima, Buitenfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Loket Leefbaarheid en alle donateurs via Voordekunst.

 

Alvast een heel fijn weekend!

Boswachter Marieke

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog