www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Op avontuur op Maarhuizen

2 december 2022 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

De Enne Jans Heerd is een monumentale boerderij op de eeuwenoude wierde Maarhuizen. Het ligt op een prachtige plek op het Groninger Hogeland. Het is voor mij een herkenningspunt van mijn route vanuit Groningen naar het Lauwersmeer. Inmiddels heeft de laatste boer de boerderij verlaten en breekt een nieuw hoofdstuk aan voor dit bijzondere monument. Club NEL maakte in opdracht van Staatsbosbeheer en Stichting Op Maarhuizen een luisterwandeling over en rondom de Enne Jans Heerd op Maarhuizen. Ik ging op avontuur!

Op Maarhuizen

Vanmiddag liep ik rond op het terrein, ondanks de koude wind is het een warm welkom. Als je op Maarhuizen bent kan je niet ontkennen dat het een plek is met een rijke geschiedenis. De boerderij staat nog volop in de steigers, want er wordt hard getimmerd aan de toekomst.

Landschap lezen

Wat zie je wanneer je langer kijkt? Verandert een plek door een verhaal? Wat is de geschiedenis van het landschap waarin jij je bevindt? En de toekomst? Tijdens deze luisterwandeling mag je stilstaan. Stilstaan bij de tijd, bij de verhalen en bij het landschap. De luisterwandeling nodigt je uit om even onderdeel te zijn van dit landschap, dat vele gedaantes kent, al lijkt het misschien onaangetast, alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

Cultuur- en natuurbeleving

De wierde Maarhuizen is een plek van grote betekenis voor bewoners en bezoekers van het Hogeland. Een plek om te rusten, vol mooie doorkijkjes en een plek waar de historie leeft. Een typisch Groningse plek die een nieuwe bestemming verdient. De Enne Jans Heerd en Maarhuizen worden een publieke plek van betekenis. Stichting Enne Jans Heerd gaat samen met Staatsbosbeheer van de wierde Maarhuizen een publieke plek voor cultuur- en natuurbeleving maken.

Landschap, erfgoed en natuurbeleving

Aan de eeuwenoude geschiedenis van de wierde Maarhuizen en de boerderij Enne Jans Heerd wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Het is een prachtige Groningse parel met de focus op landschap, erfgoed en natuurbeleving. Het wordt een podium voor kunst en cultuur, waar je het kan maken, uitvoeren en beleven. Een unieke plek met ruimte voor onderwijs en educatie.

Wandelroute

Wandel de unieke luisterwandeling en ontdek wat ooit eigendom van het grootste klooster van Europa was. Wie weet kom je Ede Staal nog tegen. Je bent welkom op Maarhuizen van zonsopgang tot zonsondergang. De wandeling duurt ongeveer een half uur en is niet geheel rolstoeltoegankelijk. We raden aan stevige schoenen te dragen. De verhalen kunnen op mobiele telefoons via QR-codes worden beluisterd. De tekst is geschreven door Anna Raadsveld en Lisa Frenkel. De muziek is gemaakt door Stan Vreeken (liedjes) en Mats Voshol (compositie). De QR- codes staan langs de wandelroute en je start achter op het erf van de Heerd. Parkeren kan langs de weg. Gebruik oordopjes voor de optimale luisterervaring!

Veel wandelplezier!

 

Boswachter Marieke

reageren

geef een reactie

  • Henk Drenth
    4 december 2022 om 22:04

    bedankt maar weer voor het elke keer weer “op de proppen” komen met deze verrassende items

  • Riekje
    2 december 2022 om 23:32

    Fijn, bedankt voor de luisterwandeling; gaan we gauw doen…

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog