www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Westerwolde Wandelweekend, stapsgewijs het goede leven ontdekken

27 juni 2018 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Afgelopen weekend was het weer zo ver. Ruim 800 wandelaars mochten we verwelkomen tijdens het Westerwolde Wandelweekend. Dit jaar was de omgeving van Wedde het decor voor dit evenement. Zaterdagavond stond de beleefroute van 10 km op het programma. De wandelaars liepen door de natuurgebieden De Gaast en de Hoorndermeeden. Zondag kon gekozen worden uit 12,5 km of 25 km. Deze routes gingen door Ter Wupping en Smeerling. Het thema dit jaar was Cittaslow, stapsgewijs het goede leven ontdekken.

Wandelen langs de Westerwoldse Aa

Bijzondere ontmoetingen
De zaterdagavond is voor mij altijd een feestje. Je hebt zoveel leuke ontmoetingen. Wandelaars uit het hele land komen dan naar Westerwolde. Maar je spreekt ook veel “locals” die toegeven dat ze nu over paden lopen waar ze niet eerder over hebben gelopen, terwijl deze gebieden hun achtertuin vormen. Samen met het IVN stond ik bij Kom’s Kolkje. In dit  waterrijke gebied wilden we graag wat van de onderwaterwereld laten zien. Bijzonder om mee te maken hoe spannend volwassenen dat nog vinden. Ze waren bang dat er van alles uit de bakken zou springen. Maar na wat uitleg was iedereen enthousiast en verbaasd dat er zoveel te zien was. Zo lieten we ze een bootsmannetje, waterkevers en zelfs een larve van een libelle die tijdens het evenement uit z’n huid was gekropen! Dit had ik nog nooit zelf gezien.

Waterbeestjes bekijken
Larve van een libelle

Beleefroute
Maar natuurlijk was er naast het landschap en onze plek nog veel meer te beleven. De wandelaars kwamen oog in oog te staan met bijzondere figuren. Bij de molen (die speciaal voor deze gelegenheid open was) konden ze genieten van een optreden van troubadour Hans van der Lijke. Toneelvereniging VIP liet hun kunsten zien in Wedderbergen. Bij het hoogholtje in Wedderveer maakten leerlingen van De Driesprong muziek en hier werden de wandelaars getrakteerd op droge worst van Huls. En ik denk dat de meest bijzondere ontmoeting van deze avond toch wel de kennismaking met slakkenslijm was.  Ja, echt!

Slakkenslijm

Zondag
De zondag is een dag waarop gewoon, lekker rustig, gewandeld kan worden. Op deze dag werd genoten van het prachtige en afwisselende landschap waar je doorheen loopt. Halverwege de routes is een rustpunt ingericht. Voor de 25 km route was dat de Gasterij in Smeerling. De 12,5 km wandelaars hadden een rustmoment bij de uitkijktoren in Ter Wupping.

Jaarlijks evenement
Elk vierde weekend van juni wordt dit evenement georganiseerd door Stichting Wandelen in Westerwolde. Bent u nieuwsgierig geworden? Houd dan de website van de stichting in de gaten.
Wie weet tot volgend jaar!

Boswachter Jelka

 

Foto’s van Tourist Info Westerwolde

 

reageren

geef een reactie

  • Ine
    27 juni 2018 om 18:19

    Prachtig verslag Jelka, en namens de werkgroep Westerwolde Wandelweekend dank aan al die vrijwilligers die dit weekend ervoor gezorgd hebben dat het voor de Wandelaars echt mogelijk was het goede leven in Westerwolde stapsgewijs te ontdekken!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog