www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Beter naar Buiten – pak je kans!

2 november 2018 Boswachter Annet de Jong in Groningen

Droom jij ook wel eens over een baan in de frisse buitenlucht, in de natuur? Het is belangrijk dat we naar buiten blijven gaan, voor zowel onze fysieke als geestelijke gezondheid. Zonlicht, frisse lucht en beweging: een mens functioneert niet naar behoren zónder, bevestigen steeds meer onderzoeken.
Op de natuurwerkdag, zaterdag 3 november, blijft het ook voor mij even niet bij dromen. Lekker samen buiten eens fysiek aan het werk op de landelijke Natuurwerkdag, de grootste vrijwilligersdag in het groen. Op 35 locaties in de provincie Groningen kan je buiten aan de slag.

Beren op de weg
Ook al komen we graag buiten – we doen het bijna niet. De meerderheid van de Nederlanders blijft bijna 90 procent van de dag binnenshuis, driekwart komt zelfs zo nu en dan een hele dag de deur niet uit. Terwijl ook driekwart van de mensen aangeeft wél graag in de buitenlucht te zijn.
Dat we desondanks zoveel binnenzitten, komt door de reeks beren die we op de weg zien. Uit onderzoek van Wageningen Universiteit in samenwerking met Staatsbosbeheer en buitensportbedrijf Bever blijkt dat met stip op nummer één ‘het weer’ staat. Nummer twee is ’tijdgebrek’, op nummer drie staat ‘luiheid’ – veruit het eerlijkste antwoord. Tja…, als je écht graag naar buiten wil kleed je je toch gewoon op het weer en zorg je dat je tijd maakt? Misschien moeten we nóg meer nadruk leggen op hoe gezond het is om buiten te zijn.

Energiekick
Ik krijg zo’n kick van de energie die op zo’n dag ten toon wordt gespreid, er wordt op zo’n dag keihard gewerkt. Bij de start staan mensen al te popelen om samen te zagen, te snoeien en bomen te planten. En zo kan je met een relatief kleine tijdsbesteding iets betekenen voor de natuur in je woonomgeving anders dan in je eigen achtertuin. De sociale kant van samen de handen uit de mouwen halen geeft dit buitenwerk meerwaarde. Ik sta tijdens het werk vanzelf meer open voor andere mensen en zo spreek ik iemand uit de buurt nog eens. Aan het einde van de werkdag is er soep en brood en is de fysieke en mentale voldoening groot.

Morgen krijgen we goed weer. Geen smoesjes dus en meld je aan!
Lauwersmeer, Land van juffrouw Alie – Lauwersoog
Ten Boersterbos – Ten Boer
Curringherveld – Kornhorn 
Kolhamster Mainschoar – Kolham 
Heemtuin & Natuurpark Tussen de Venen – Muntendam 
Nieuw Scheemderbossen – Nieuw Scheemda 
De Hoogte – Heiligerlee 
De Mezachdobbe – Sellingen 

Iedereen mag meedoen, jong of oud, alleen of samen met je ouders, familie, vrienden of buren.

reageren

geef een reactie

 • Assignment help
  3 april 2019 om 12:46
 • Himanshu mishra
  27 november 2018 om 12:27

  Hey if you were looking for the best online game then from our website https://onlinecheckers.net you will play checkers game which you will play online without any pay and download.

 • Michaell Hog
  7 november 2018 om 10:11

  This kind of volunteering not only aware our kids about our planet health and teach society makes us human and via getting better our education system we can change all over the world. http://www.AOneEssays.net/

  • kelly Leona
   1 december 2018 om 11:28

   This isn’t exactly what you’re asking about, but one of the best channels in my opinion is http://www.aoneassignment.com (spelling?). She talks about missing people, and she’s so fucking good at it.

  • Assignment Help
   18 december 2018 om 11:43

   This content is very informative for me. Thank you so much for sharing. Need Allassignmenthelp? Allassignmenthelp Provide best all Assignment Help to the student at cheapest cost.
   https://www.allassignmenthelp.com/

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog