www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Groeningen on tour!

23 november 2018 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Afgelopen maandag vond de aftrap van de manifestatieweek Groeningen plaats op de Atletiekbaan in het Stadspark. Ruim 200 studenten verzamelden zich en gingen met boswachters als gidsen op reis door het gebied. Bart Zwiers, boswachter van Natuurmonumenten, verwelkomde de studenten bij de parkeerplaats van de Uitkijktoren De Onlanden. Tijdens een inspirerend betoog vroeg Bart de studenten om na te denken over hun eigen toekomst in dit gebied. Met deze vraag in gedachten konden de studenten de klim beginnen naar de top. Bovenin heb je een prachtig uitzicht over de skyline van de Stad en de Onlanden.

 

De volgende locatie was ‘t Roegwold. Boswachter Annet de Jong heette de studenten welkom in dit nog jonge natuurgebied vlakbij de Stad. Hier ervaarden studenten de elementen wind en water optimaal; via het Knuppelpad liepen de studenten door het unieke gebied. Als boswachter mochten wij met microfoon in de hand de studenten rondleiden door dit gebied terwijl wij er met de bus doorheen reden van locatie naar locatie. Je merkte dat studenten bij het beklimmen van de toren nog niet helemaal wisten wat ze te wachten stond en hoe groot het gebied eigenlijk is. Bij het programma in de Fraeylemaborg was het gebied en concept inmiddels geland en konden de studenten vol enthousiasme aan de slag. Ik vond het persoonlijk zeer waardevol dat er studenten van 12 verschillende schools van de Hanzehogeschool en Van Hall Larenstein inzetten voor Groeningen. Video

ManiFestival! Kom je ook?
Vandaag is het alweer vrijdag. In de afgelopen week hebben de ruim 200 studenten gewerkt aan verschillende opdrachten betreft Groeningen. Vandaag presenteren de studenten hun bevindingen tijdens het ManiFestival. Neem een kijkje op de website om meer te lezen over de manifestatieweek. En om het boekje over Groeningen te downloaden: http://www.groeningen.nu/assets/boekje-groeningen-interactief.pdf

Groeningen in het kort
Groeningen is de natuurlijke achtertuin van de stad. Vanaf de Grote Markt, via Marumerlage, het Leekstermeer, Paterswoldsemeer en Zuidlaardermeer naar ‘t Roegwold. Het gebied beslaat zo’n 7500 hectare aaneengesloten wetlands en cultuurhistorische landschappen rond de stad Groningen en vormt de schakel tussen mens, ondernemerschap, cultuurhistorie en natuur. Groeningen is gebaseerd op drie waarden: beleven, beschermen en benutten. Dit staat voor het creëren van een duurzame leefomgeving waarbij de natuur intens wordt ervaren. Daarmee biedt Groeningen veel kansen voor betekenisvol ondernemen, gezond leven en geweldige belevenissen in de natuur.

Knuppelpad

Gezond leven
Groeningen is een fantastisch natuurgebied direct voor de poorten van de stad. Met meren als het Leekstermeer, Paterswoldse Meer, Zuidlaardermeer en Dannemeer en geweldige beekdalen als Peizerdiep en Drentsche Aa. Door de eeuwenoude cultuurhistorie en een omvang van anderhalf keer de Hoge Veluwe heeft Groeningen ontzettend veel potentie. Groeningen streeft naar een evenwicht tussen natuur, economische welvaart en een hoge kwaliteit van leven. Er wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een levend netwerk door ondernemers, onderwijs & onderzoek en overheid te verbinden.

Jardin secret
Willem Foorthuis, lector duurzaam coöperatief ondernemen aan de Hanzehogeschool ziet het al helemaal voor zich. ‘’Je hebt een gebied van Schildwolde tot aan Drachten en een groot deel van Noord-Drenthe. Als dat hele gebied nu eens beschouwd wordt als park, dan heb je 8000 hectare groen voor de poorten van de stad liggen. Het behoort de tot ecologisch meest hoogwaardige gebieden van Nederland. Je hebt er veengebieden, grasgebieden, open landerijen waar je fantastisch kunt wandelen en er liggen zeven meren en allerlei beekdalen. Het is zoals de Fransen het noemen een jardin secret. Het gebied is groter en aantrekkelijker dan de Hoge Veluwe.”

Innovatiewerkplaats Groeningen
Er is een innovatiewerkplaats Groeningen ingericht. De samenwerking tussen onderwijs, overheid en de ondernemer c.q. ondernemende burger staat hierbij voorop. Dat betekent dat studenten werken aan ‘echte opdrachten’ vanuit de beroepspraktijk samen met docent-onderzoekers. De studenten gaan vooral bijdragen aan het verder uitbouwen en positioneren van het gedachtegoed Groeningen vanuit een innovatieve en betekenisvolle invalshoek. En daar is tijdens deze manifestatieweek invulling aan gegeven vanuit 12 schools van de Hanzehogeschool en Van Hall Larenstein.

Boswachter Marieke

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog