www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Onmisbare krachten

15 februari 2019 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Westerkwartier

Onmisbare krachten
Duizenden mensen zetten zich vrijwillig in voor Staatsbosbeheer. Zonder hen zouden wij onze diensten en producten niet kunnen aanbieden. En ze zijn een belangrijke schakel in ons contact met de bezoekers en omwonenden van onze gebieden. Ook in het Westerkwartier zijn ze onmisbaar voor ons.

Westerkwartier
Het Westerkwartier, één van de kwartieren van het Ommeland, barst van de variatie in landschap en natuur. We noemen het een ‘handjes-landschap’ want er moet veel werk verricht worden. Zo variërend als het landschap zo veel afwisseling is er ook in de vrijwilligersfuncties. Wij werken samen met vrijwilligersgroepen, individuele vrijwilligers en buurtschappen in de streek.

Ook de werkzaamheden van de vrijwilligers zijn erg divers. Een aantal vrijwilligers zetten zich actief in voor het onderhoud en beheer van verschillende natuurgebieden. Andere vrijwilligers zijn actief op het gebied van educatie en excursies. Onlangs hebben wij vacatures uitgezet voor vrijwilligers. Na enthousiaste reacties hebben wij er nu een aantal nieuwe vrijwilligers bij. Ik stel ze graag voor.

Jeroen – excursies
Ik ben Jeroen Jongsma.  Ik ben bioloog en ga er in mijn vrije tijd graag op uit om buiten te zijn en te kijken naar planten, dieren en het landschap. In 2015 ben ik in het Westerkwartier komen wonen. Ik vind de Doezumermieden prachtig om te wandelen. Je loopt er langs de achterkant van de bewoonde  wereld en het is er heel rustig en vaak lekker drassig.

Jeroen

Om meer over onze streek te leren en mijn interesse te delen heb ik mij aangemeld als vrijwilliger bij Staatsbosbeheer.  Via de mensen van Staatsbosbeheer leer ik nieuwe gebieden kennen, kom ik van alles over de streek te weten en krijg ik zin om zo meteen in het vroege voorjaar er weer op uit te gaan om nieuwe dingen te ontdekken. Ik vind het interessant wat planten en dieren, en alle andere dingen die  je buiten ziet, vertellen over het landschap, zodat je er telkens met andere ogen naar kijkt.

Job – excursies
Hoi ik ben Job, 36 jaar en met mijn vrouw en zoontje van anderhalf woonachtig op het Hogeland in Warffum. Ik ben werkzaam als bodemspecialist bij een Ingenieursbureau in Leek. Hier houd ik mij onder andere bezig met het voorbereiden, uitvoeren en rapporteren van bodemonderzoeken. Ik ben een buitenmens en geniet met volle teugen  van alle facetten die onze prachtige natuur te bieden heeft, liefst tijdens een lange wandeling! Enige tijd geleden heb ik me aangemeld als vrijwilliger bij Staatsbosbeheer, voor de functie excursiebegeleider. Het lijkt me mooi om mijn enthousiasme voor de natuur te kunnen delen met andere liefhebbers. Ik hoop veel te leren van de ervaren mensen die rondlopen bij Staatsbosbeheer, zodat ik mijn kennis kan opvijzelen en mijn steentje kan bijdragen bij de educatie. Tot dusver heb ik me vooral bezig gehouden met het meedenken en plannen van activiteiten voor komend seizoen. Ik kijk ernaar uit om straks echt aan de slag te gaan en erop uit te trekken. Ook lijkt het me leuk om samen te werken met alle andere enthousiaste vrijwilligers en medewerkers bij Staatsbosbeheer.

Job

Anja – Gastvrouw en creatief brein
Voor Staatsbosbeheer ben ik sinds kort als vrijwilliger gastvrouw en mede organisator van activiteiten zowel voor Theetuin het Blotevoetenhof te Opende als Staatsbosbeheer Westerkwartier.
De reden waarom ik dit werk ben gaan doen is dat ik het leuk vind activiteiten te organiseren met als thema de natuur en graag in teamverband wil werken. Samen met andere mensen brainstormen om bezoekers enthousiast te krijgen voor alles wat er in en rond de natuur gebeurt. Mensen verbinden en enthousiast maken voor alles wat leeft in de natuur of op een speelse manier kennis laten maken met de natuur is in deze tijd niet gemakkelijk. Iedereen heeft het druk en staat te weinig stil bij de natuur. Persoonlijk zou ik het mooi vinden als alle natuurorganisaties meer samen zouden werken. Er is zoveel kennis beschikbaar en te weinig vrijwilligers dus meer dingen samen doen als organisaties zou naar mijn mening tot veel mooie activiteiten kunnen leiden. Ik hoop daar een klein steentje aan bij te mogen dragen. Mensen verbinden met de natuur.

Enthousiast?
Ben je ook enthousiast geworden na bovenstaande verhalen en wil je je inzetten voor de natuur? Binnenkort staan er nieuwe vacatures voor het Westerkwartier op de website van Staatsbosbeheer. In het Lauwersmeer is er een vacature voor vrijwilligers voor de functie gastheer/gastvrouw in het vernieuwde activiteitencentrum Lauwersnest. Hierover kan je contact opnemen met mijn collega boswachter Mariska Bos, lauwersmeer@staatsbosbeheer.nl. Liever actief in het prachtige Westerwolde? Vind jij het leuk en belangrijk om mensen over dit prachtige gebied te informeren? Dan is Staatsbosbeheer Westerwolde op zoek naar jou! Neem hierover contact op met mijn collega boswachter Jelka Vale via j.vale@staatsbosbeheer.nl. Houd op de website de vacatures voor vrijwilligers in de gaten. Wil je meer weten over het beleid van Staatsbosbeheer of andere links en downloads, kijk dan in dit dossier.

 

Alvast een fijn weekend!

 

Boswachter Marieke

reageren

geef een reactie

 • may
  26 februari 2019 om 03:09

  Posts shared useful information and meaningful life, I’m glad to be reading this article and hope to soon learn the next article. thank you
  strike force heroes 3

 • sfsh
  26 februari 2019 om 03:08

  This is extremely helpful info!! Very good work. Everything is very interesting to learn and easy to understood. Thank you for giving information.

  Cat Mario

 • Linda Rose
  22 februari 2019 om 09:51

  This is extremely helpful info!! Very good work. Everything is very interesting to learn and easy to understood. Thank you for giving information.
  http://vex3game.com

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog