www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Herstel leefgebied Zilveren maan

8 mei 2019 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Zilveren maan

Staatsbosbeheer start na de zomer op verschillende locaties in het Westerkwartier met het herstel van schraal grasland. De maatregelen leveren een verbetering op van de natuur doordat voedselrijk en soortenarm grasland zal worden omgezet in een bloemenweide. Dit is goed voor de vlinders, in het bijzonder de Zilveren maan, die sinds 2017 weer voorkomt in het gebied. Maar ook voor andere bijzondere soorten. De provincie Groningen heeft hiervoor een subsidie van ruim €115.000 gegeven vanuit het Programma Landelijk Gebied ‘Mooi Grunn’ met als doel natuur te behouden en te ontwikkelen.

Afgelopen maandag hebben we in het VN-rapport kunnen lezen dat er steeds meer diersoorten verdwijnen en dat de biodiversiteit onder druk staat. Met deze subsidie kunnen we in het Westerkwartier iets doen om een bedreigde soort weer een beetje op weg te helpen en hopelijk de biodiversiteit te verbeteren.

Werkzaamheden

Met ondersteuning van de provincie Groningen herstelt Staatsbosbeheer op verschillende locaties in het Westerkwartier schraal grasland. De locaties liggen langs de Jilt Dijksreed en langs de A7 bij Marum. De voedselrijke toplaag wordt afgegraven en deels wordt de waterstand hoger. Daarnaast past Staatsbosbeheer het beheer aan met als doel het herstellen van het leefgebied. Door gevarieerder te maaien krijg je voor een langere periode veel bloemen in het grasland. Daarmee verbetert het leefgebied voor de Zilveren maan maar ook voor andere vlinders, wilde bijen, sprinkhanen, vogels en bijzondere planten.

Zilveren maan

Bijzondere ontdekking in het Westerkwartier

In 2017 is er een bijzondere ontdekking gedaan in een natuurgebied van Staatsbosbeheer. Toen is een Zilveren maan in de Polder de Kale Weg gevonden. De Zilveren maan is een heel zeldzame dagvlinder, die al sinds decennia niet meer in Groningen voorkwam. RTV Noord schreef er een artikel over, hier vind je de link.

Zeldzame vlinder

De Zilveren maan is een kleine maar opvallende dagvlinder die in twee generaties leeft. De eerste generatie is als een volwassen vlinder actief vanaf mei. De vlinder verblijft bij voorkeur in een voedselarm maar bloemrijk grasland, inmiddels erg zeldzaam in Nederland. Het gevolg hiervan is dat soorten die er hun leefgebied hebben ook sterk afnemen, zo ook de Zilveren maan. De Zilveren maan kwam voor 1950 wel voor in Groningen maar daarna verdween de vlinder.

Boost geven

Al deze maatregelen leveren meer bloemen en variatie op. Mooi om te zien als je fietst op wandelt door het gebied en goed voor insecten als vlinders, hommels en bijen die onder druk staan. Niet alleen mooi om te zien maar van meer bloemen en insecten profiteren ook vogels en andere dieren. Kortom, een boost voor het hele gebied.

Boswachter Marieke

reageren

geef een reactie

  • Theo
    9 mei 2019 om 21:40

    Mooie actie voor een prachtvlindertje dat de moeite waard is om in te investeren. Want het gaat natuurlijk niet alleen om die zilveren maan, maar zoals je in de laatste paragraaf al schrijft profiteert het hele gebied ervan.
    Vorig jaar heb ik de zilveren maan ook op de foto weten te zetten en ook ik heb er en blogje over geschreven ?: https://www.mijnblogje.nl/20181115/zilveren_maan

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog