www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Chantal loopt het Pronkjewailpad, etappe3

18 mei 2019 Boswachter Annet de Jong in Groningen

Het Pronkjewailpad is weer open! De noordroute en de zuidroute lopen door het prachtige Groninger land waaronder verschillende natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Collega Chantal de Jonge loopt dit jaar de zuidroute. Ze is recreatieadviseur voor Staatsbosbeheer Groningen en woont in Drenthe, waar ze ook geboren is. Dit jaar wil ze niet alleen een tevreden Drent zijn, maar ook een trotse Grunneger worden. Op ons boswachtersblog doet ze verslag van haar ervaringen. De 3e etappe gaat van Slochteren naar Nieuw Scheemda (18 kilometer) en Chantal loopt deze in het Paasweekend.

De bekende weerspreuk ‘April doet wat ie wil’ is deze maand zeker van toepassing. Vorige week was het nog winters, met hagel en sneeuw. Dit weekend is het ruim boven de 20 graden en lijkt het wel zomer. Ik maak gebruik van het mooie weer en het lange paasweekend en loop dit weekend twee etappes van het Pronkjewailpad.

De etappe van vandaag start in het prachtige Overbos, een parkbos in Engelse landschapsstijl, dat hoort bij het landgoed van de Fraeylemaborg. Vorige week was het bijna te koud om onderweg even te zitten, maar nu neem ik alle tijd om te genieten van de mooie plekjes in het bos.

Overbos

Eenmaal uit het bos en vol in de zon vervolgt de route via een fietspad en een plattelandsweg naar Noordbroek.

Op weg naar Noordbroek

Net voor Noordbroek zijn de eerste bloeiende koolzaadvelden te zien. Het zijn er dit jaar minder dan andere jaren, vertelt een voorbijganger. Jammer, want het is een mooi gezicht.

Bloeiend koolzaad bij Noordbroek

Noordbroek

Er volgen verschillende kilometers door Noordbroek, een langgerekt dorp met verrassend veel mooie gebouwen. Ik blijf me verbazen over de rijkdom die deze streek ooit gekend moet hebben. Bijna alle huizen hier, van klein tot groot en zelfs heel groot, zijn bijzonder aantrekkelijk en ieder in geheel stijl gebouwd.

De pronkjewails variëren hier van de kerk, tot Ina’s Snoephoukje (een traditioneel snoepwinkeltje) en de Beereshoeve, waar een werkelijke enorme loods tot de nok gevuld is met aantrekkelijk uitziende wijnflessen. Maar ik verlaat het dorp met lege handen. Ooit kocht ik tijdens een fietsvakantie een ‘fietswijn’, zo genoemd omdat die speciaal voor fietsers was gebotteld in een lichtgewicht plastic fles. Maar Noordbroek heeft helaas (nog) geen Pronkjewail wandelwijn. En het snoephoekje is gesloten omdat de eigenaresse ziek is.

Kerk van Noordbroek, één van de pronkjewails.

Nieuw Scheemda

De volgende bestemming is Nieuw Scheemda. De route volgt kilometers lang een recht pad langs een kanaal, de Buiten Nieuwediep. Toch is wandelen hier niet saai. Het is aangenaam aan het water, de Westerse Molen en Nieuw Scheemda zijn in de verte te zien en de appelbomen van Rustpunt Fruitgaard (een Pronkjewail) bloeien uitbundig.

Uitzicht op Nieuw-Scheemda en de Westerse Molen

Ik overnacht in nieuw Scheemda, met uitzicht op de velden. Hier heerst absolute rust. Er is hier geen winkel, geen café en geen school. Naast mijn overnachtingsadres lijkt de kerk de enige andere voorziening.

Kerk Nieuw-Scheemda
reageren

geef een reactie

  • Henk Drenth
    18 mei 2019 om 21:37

    Wij hebben de beginjaren van ons trouwen in Het Duurswold gewoond. Slochteren, Fraylemaborgh met de Slingertoene, Schildwolde, Lage Land Hamweg, Harkstede, Tjuchem, Steendam, Schildmeer. Man, een prachtig en oud gebied. En dan binnendoor naar Appingedam, geweldig mooie boerenhoeves en eindeloze akkers. Wonen nu al weer tig jaar in De Kanaalstreek, wat aanschurkt tegen het aloude en fotogenieke Westerwolde, en aan de andere kant De Hondsrug.
    Wat is Grunn toch divers. Heb ooit gewerkt als gymnastiekleraar in Pieterburen en Westernieland, en dan trek je weer een heel ander landschapslaatje open.
    “Grunn je zelln der moar woonn”.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog