www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Chantal loopt het Pronkjewailpad, etappe 17

15 september 2019 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Al wandelend is het prachtige Groninger land optimaal beleefbaar. Daarom loopt collega Chantal de Jonge dit jaar de zuidroute van het Pronkjewailpad. Ze is recreatieadviseur voor Staatsbosbeheer Groningen en woont in Drenthe, waar ze ook geboren is. Dit jaar wil ze niet alleen een tevreden Drent zijn, maar ook een trotse Grunneger worden. Op ons boswachtersblog doet ze verslag van haar ervaringen. Deze 17e etappe gaat van Aduard naar Garnwerd.

Ik loop vandaag met collega Anoesjka. Dat hadden we weken geleden al afgesproken. Anders was ik vandaag niet gegaan. Het is namelijk heet, heel erg heet. Niet echt ideaal wandelweer dus.

We starten in Aduard, waar men begonnen is  met het verwijderen van de oude brug. Wij steken het van Starkenborghkanaal over met de nieuwe brug en lopen in de richting Franssum

Een bijzondere hobby

De eerste twee stempelposten van vandaag zijn allebei kerken. Het kerkje van Franssum, maar eerst ‘Kerkje Harkema’. Dat is een heel speciale kerk, want het is een replica van de kerk in Aduard, nagebouwd door boer Albert Harkema. Deze  bijzondere boer heeft niet alleen eigenhandig de kerk maar ook nog een miniatuurboerderij en een theehuis gebouwd, in een fraai aangelegde tuin met een zelf gegraven gracht. Ik ben erg benieuwd naar zijn verhaal, maar het terrein en bijbehorende boerderij zijn niet meer in bezit van de familie.

Bij Kerkje Harkema

Te heet onder de voeten

We lopen verder over fietspaden die door weilanden kronkelen. Geen stuk is recht. Hier maken we kilometers maar komen nauwelijks verder. Ondertussen wordt het ook steeds warmer. Helaas geen verkoelend briesje en al helemaal geen schaduw. Ik zeg het niet omdat we van Staatsbosbeheer zijn, maar een paar bomen zouden hier niet misstaan.

Eindeloze weilanden

Groningse gastvrijheid

Bij een huis zien we een gezellig terras met verschillende picknicktafel en parasols. Het ziet er erg uitnodigend uit. Anoesjka kan de verleiding niet weerstaan en vraagt of we even in de schaduw mogen zitten. Dat mag niet alleen, we krijgen ook nog koffie aangeboden en onze drinkflessen worden gevuld. De bewoners hebben zo veel muzikale vrienden dat ze ieder jaar een eigen festival organiseren. Dat was gisteravond, en vandaag zijn ze met z’n allen bezig om de boel weer op te ruimen. Fantastisch als je dat in je eigen tuin kan doen en iedereen na afloop ook nog een plekje heeft voor een tent, camper of caravan.

Afkoelen in iemands achtertuin

We lopen verder naar Garnwerd. Onderweg meer weilanden, koeien en een verdwaald bloemenveldje. Landschappelijk is het niet heel spannend vandaag.

Garnwerd aan Zee

In Garnwerd is het lekker druk. Het haventje ligt vol boten, er wordt gezwommen in het Rietdiep mensen liggen te zonnen op de dijk en de terrasjes zitten vol. Voor wie niet bekend is met de historie van het gebied lijkt Garnwerd aan Zee een bijzondere naam, zo ver het binnenland in. Maar op een dag als vandaag lijkt het volstrekt logisch.

Drukte in Garnwerd

Verzorgingspost

Garnwerd ligt vandaag ook op de route van de Bauke Mollema wielertocht. Anousjka en ik zoeken ook een verzorgingspost en sluiten onze etappe af met een koud alcoholvrij biertje bij stempelpost café Hamming.

 

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog