www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Leve het succes van de Natuurwerkdag!

3 november 2019 Boswachter Annet de Jong in Groningen

Lora en Luit verheugen zich erop straks zelf de bloemetjes te zien.

Gisteren waren we in Groningen met 830 man aan het snoeien, zagen, slepen, planten en poten in de natuur in de eigen woonomgeving. Vorig jaar werd landelijk met ruim vijftienduizend deelnemers een record geboekt. De Landelijke Natuurwerkdag is daarmee de grootste vrijwilligersactie in Nederland.

Tijdens de landelijke Natuurwerkdag blijkt maar weer dat mensen zeker bereid zijn in het groen vrijwilligerswerk te doen. Juist als het gaat om actief bezig te zijn in hun nabije leefomgeving zoals het bosje of park om de hoek. Mensen trekken er niet massaal op uit naar een natuurgebied elders in de provincie.

Werken buiten in de eigen woonomgeving geeft denk ik ook de meeste voldoening. Lopend vertrek je vanuit huis met je gereedschap naar het gebied waar je je dagelijks je frisse neus haalt. Daarnaast heb je terwijl je gezond bezig bent op een ontspannen manier contact met je wijk- of dorpsgenoten en boek je met wat fysieke inspanning samen veel zichtbaar resultaat.

Op 35 locaties in Groningen werd met 830 man aan de natuur gewerkt: snoeien, zagen, slepen, maaien, planten en poten. Voor jong en oud is er wel een klusje in het groen te doen.

In het bos de Hoogte bij Heiligerlee hielpen paarden de gevelde (zieke) essenstammen uit het bos te trekken: zie het filmpje

In het park en bos van het Kolhamster Mainschoar ecologische bloembollen gepoot om de overwinterende koninginnehommels en vroege bijen in februari – maart te voorzien van voedsel. De zeer enthousiaste kinderen Luit en Lora verheugen zich erop straks in hun park de zelf geplante bolletjes te zien uitkomen. Wat een voldoening geeft het om kinderen erbij te betrekken, zeker als Lora blij roept: “Ik heb voor het eerst van mijn leven een eekhoorn gezien!”.
Laatst las ik dat indringende natuurervaringen op jonge leeftijd leiden tot een sterkere verbinding met de natuur op latere leeftijd. Zo zie je maar weer: Jong geleerd is oud gedaan.

Landelijk hebben gisteren bijna 14.000 vrijwilligers zich ingezet voor de biodiversiteit in hun woonomgeving: Leve de Natuurwerkdag!

 

 

reageren

geef een reactie

  • Caroline Flack
    24 december 2019 om 07:43

    Tree planting is a favored activity with the ongoing heads of state proposition to plant a Great Green Wall 7,100 kilometers in length and 15km wide through the Sahara from Senegal to Djibouti and the World Wide Billion Tree Planting Initiative, encouraged by the United Nations Environment Program. Propelled in 2006, the last observed more than 7.4 billion trees planted towards an objective of 12 billion trees. As indicated by the report by Dissertation Help Deal , the mainland needs significant monetary assets, data frameworks, specialized limit, the correct strategies and foundations to effectively address the difficulties of adjustment to environmental change.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog