www.boswachtersblog.nl/ Groningen

De lente staat voor de deur!

23 februari 2024 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

De donkere wintermaanden liggen bijna achter ons. De temperatuur stijgt en het blijft steeds wat langer licht in de avond. En voel je de warmte als de zon schijnt tussen alle buien door? De natuur ontwaakt! Hoewel de lente officieel op 20 maart 2024 begint, staat ze nu al in de startblokken.

Het begin van de lente voelt als een nieuw begin

Ik zie weer knoppen en bloesems aan de bomen. Het gras wordt groener en begint te groeien. Stinzenplanten zoals sneeuwklokje, winterakoniet, krokus en lenteklokje bloeien nu volop. En dat is nog maar het begin! De sterhyacint, anemoon, vingerhelmbloem, holwortel en narcis bloeien in maart. Andere soorten zoals zomerklokje, boshyacint, aronskelk en kievitsbloemen beginnen vanaf april te bloeien. Tot slot zie je het lelietje der dalen vanaf mei. De meeste soorten bloeien 1 tot 2 maanden.

Bosanemoon

Snoeien voor het broedseizoen

De fruitbomen zijn een van de eersten die hun prachtige bloesems tonen. Afgelopen weken hebben wij de laatste ‘winterklussen’ gedaan. Mijn collega Ake is deze week gestart met het snoeien van de appelbomen in de boomgaard van de Allersmaborg in Ezinge. En de laatste zaagwerkzaamheden vinden plaats in de houtsingels van het karakteristieke coulissenlandschap in het Westerkwartier. Zo zijn we op tijd klaar met zagen voor het broedseizoen.

Collega Ake snoeit fruitbomen in de boomgaard van de Allersmaborg in Ezinge

Vlinders en vogels bereiden zich voor

Wist je dat een aantal soorten dagvlinders overwinteren als vlinder? De meest bekende voorbeelden zijn de citroenvlinder en dagpauwoog. Ze zitten in de winter vaak op een droge plek, bijvoorbeeld in een schuur. Als je ze naar buiten verplaatst vinden ze dit niet leuk. Ze gaan liever zelf als het warm genoeg is en de bomen, planten en struiken bloeien. Dan hebben ze ook voedsel om te overleven. Vogels zijn ook druk in de weer, op zoek naar het perfecte nestje om hun eieren te leggen. Koolmezen gaan als ware huizenjagers op zoek naar een geschikte plek. Een soort Funda voor vogels. 😉 Terwijl zangvogels als de merel, zanglijster en grote lijsters de stilte van de lente doorbreken met hun vrolijke gezang.

Dagpauwoog
Koolmees

Ontdek het prachtige Westerkwartier!

Wil jij de magie van de volle maan ervaren? Ga dan mee op avondwandeling met boswachters en gidsen, waarbij de maan je pad verlicht door de bossen en velden. Een ervaring die je niet snel zult vergeten, geschikt voor jong en oud! Op zondag 24 maart 2024 is er een wandeling in de Grootegastermolenpolder. Wil je liever het voorjaar ervaren samen met een boswachter en gidsen? Op zondag 26 mei leiden we je om 9.00 uur rond in de prachtige Doezumermieden! Meer informatie over deze wandelingen volgt z.s.m. hier.

Alvast een fijn weekend!

Boswachter Marieke

reageren

geef een reactie

  • Jan van der Meulen
    23 februari 2024 om 17:48
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog