www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Met het paard terug naar de ambacht

10 december 2019 Boswachter Anneke Epping in Groningen

SONY DSC

Ik ben vorige week net weer begonnen met werken, na een aantal maanden met zwangerschapsverlof te zijn geweest, trappen we de week gelijk in hoog tempo af. Lekker druk dus ;-)! Dit om nog een aantal voorbereidingen te treffen voor komende zaterdag, de Dag van de Trekpaarden. Hopende dat het weer net zo'n gezellige dag gaat worden als voorgaande jaren. De elfde keer al weer.

Terug naar de ambacht

Komende zaterdag 14 december is het zover. De Dag van de Trekpaarden, een gezellige dag waar hard wordt gewerkt, ervaringen worden gedeeld en bezoekers hun ogen uit kunnen kijken bij mooi opgetuigde koudbloeden.

Samen met de Menacademie is Staatsbosbeheer al een tijdje op zoek naar de juiste formule voor deze dag. Van een gezellige werkdag met maar een klein aantal menners, is het uitgegroeid tot een waar evenement. Met meer paarden, verschillende demonstraties, activiteiten en een heuse wedstrijd. Maar past dit bij Westerwolde?

Westerwolde staat voor kleinschaligheid, waar natuur en cultuur perfect samen gaan en elkaar versterken. Waar je nog kunt wandelen zonder mensen tegen te komen, waar je de natuur echt kunt beleven. En zeker de plek om tot rust te komen.

Nu na tien jaar ervaring en uitgaande van de waarden van Westerwolde, denken wij dat de Dag van de Trekpaarden niet moet uitgroeien tot een grote attractie. We gaan het dit jaar daarom iets anders aanpakken. Terug naar de ambacht waar het ooit mee begonnen is.

Machines en paarden

Er is veel in de Westerwoldse bossen gebeurt de afgelopen jaren. Is het niet vanwege een reguliere dunning, dan wel om de beek zijn oude meanders terug te geven. Reguliere dunningen zullen om de 6 jaar door blijven gaan, maar de hermeandering van de beek is bijna afgerond; de grote ingrepen zijn klaar. Tijd om ons te richten op de behoefte van het landschap en het kleinschalig werken weer terug te brengen. Dus niet alleen het inzetten van grote machines, maar waar de mogelijkheid is bijvoorbeeld het paard het werk laten doen.

Kwetsbare natuur is de plek waar je met een paard een te vellen bomen kan uitslepen zonder dat de bodem te veel wordt beschadigd. Samen met de Menacademie proberen we dit vorm te geven. Hiervoor zijn ervaren menners nodig die weten hoe je moet werken met paarden in de natuur. O.a. Marcel Lasker van de Menacademie leidt hiervoor mensen op. Vrijdag wordt er zo’n training in Sellingen gegeven. Voor mensen die nog onervaren zijn en graag verder willen in het bosbeheer met hun paard.

Dag van de Trekpaarden

Op zaterdag, tijdens de Dag van de Trekpaarden, willen we ook de bezoeker de mogelijkheid bieden om te zien hoe het werken met paarden in het bos gaat. En wellicht mensen te enthousiasmeren om ook met hun eigen paard te gaan werken in het bos. Er worden bomen uit het bos gesleept, opgestapeld en verzaagd in kleinere stukken. Het parcours hebben we er wel in gehouden, want hier proberen we probleemsituaties na te bootsen. Situaties die je in het bos ook tegen kunt komen. Hoe ga je hier als menner mee om? Juist leuk en leerzaam om dit met de bezoekers te delen.

Naast de paarden hebben we in Westerwolde vaker hulp van viervoeters. Koeien, geiten, schapen en zelfs varkens worden regelmatig ingezet om te helpen in het beheer. Het terugdringen van grassen die heide overwoekeren, of het klein houden van struiken en bomen om te voorkomen dat open landschap bos wordt, zijn enkele voorbeelden waar we deze dieren voor inzetten. Zaterdag zijn de mensen van Akkervarken met hun varkens aanwezig om hun verhaal te vertellen. En de familie De Wit met hun landgeiten.

Het zal dus vooral een informatieve dag worden, maar met de gezellige sfeer van voorgaande jaren. Er zijn leuke activiteiten voor kinderen, het vuurtje brandt en ook voor warme hap en drank is gezorgd. Wil je meer weten over het werken met paarden in het bos of hoe je geiten, schapen en zelfs varkens moet inzetten in bosbeheer? Dan is de Dag van de Trekpaarden zeker een aanrader.

Locatie: Op groepskampeerterrein de Zonnegloren aan de Bovendiepsterweg 2 in Sellingen.

Tijdstip: Tussen 11.00 en 15.00 ben je van harte welkom.

Ik hoop jullie dit jaar (weer) te mogen begroeten.

 

Boswachter Anneke

reageren

geef een reactie

 • Piet Westbroek
  27 mei 2020 om 21:23

  Verblijven wij op Natuurkampeerterrein Borger dan is het ook altijd ‘even-naar-Sellingen’. Wat een mooi stukje Nederland is dit toch ook ! Eveneens voorzien van enkele rustgevende campings zoals De Slangenborg en het – nu – Groepskampeerterrein De Zonnegloren.

  Het inzetten van Paarden mbt de omschrijving ‘waarom’ past dan ook geheel bij dit prachtige gebied.

  Zo gaat nostalgie hand-in-hand met onderhoud. Het is waardig dat men denkt aan het beperken van bodemschade.

  Verdient wellicht navolging in-den-lande !

 • Trijntje
  10 december 2019 om 20:48

  Prachtig dat de paarden hier nog steeds zo goed ingezet kunnen worden. Leuk uitje ook !

 • Ine Bles
  10 december 2019 om 17:09

  Mooi uitgelegd Anneke, fijn om te laten zien dat er rekening wordt gehouden met de oorspronkelijkheid van Westerwolde!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog