www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Een ochtend struinen in de Veenhuizerstukken

12 februari 2020 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Bij Staatsbosbeheer vinden we het belangrijk om jongeren kennis te laten maken met ons werk en daarbij ook de nodige werkervaring op te laten doen. Door het hele land zijn op verschillende afdelingen altijd wel stagiairs te vinden van verschillende opleidingen. Ook bij ons in Westerwolde. Vorige week is Rik begonnen met zijn stage. Via deze weg neemt hij jullie graag mee tijdens zijn eerste onderzoeksochtend van zijn stage.

Momenteel loop ik stage bij Staatsbosbeheer Westerwolde. Ik heb een onderzoeksopdracht gekregen over het natuurgebied de Veenhuizerstukken, bij Stadskanaal. Dit onderzoek richt zich vooral op de flora en fauna in het gebied. Als fanatieke vogelaar kende ik het gebied al vrij goed, maar was er nog nooit helemaal doorheen gestruind. Hoog tijd dus om dat eens een keer te doen.

Vogels

Op 6 februari stap ik rond acht uur ’s ochtends de auto uit. De zon is nét op, dus ik besluit om meteen de Veenhuizerstukken in te lopen. Meteen hoor ik al een roepende goudvink vanuit één van de jonge berken die hier staan. Altijd leuk, de goudvink is een soort die je in deze omgeving vrij veel ziet. Ik loop verder over de dijk, naast mij een groot stuk open water met riet aan de randen. In de verte zie ik een groep eenden opvliegen. Snel bekijk ik de groep door mijn verrekijker en kom snel tot de conclusie dat het gaat om een gemengd groepje bestaande uit wintertalingen, kuifeenden, wilde eenden, krakeenden, een aantal pijlstaarten en drie nonnetjes. Het nonnetje is een leuke en vooral mooie soort. De mannetjes zijn wit, hebben een kuif en een soort zwart maskertje rond hun oog. De vrouwtjes zijn iets minder opvallend gekleurd, die zijn namelijk grijs en hebben een bruine kop.

Tijdens mijn wandeling zie ik nog veel meer mooie vogelsoorten, zoals een havik, boomklevers, grote bonte spechten, waterrallen, een matkop, drie ijsvogels, waterpiepers, bergeenden, geelgorzen, tafeleenden en watersnippen.

Mossen

Centraal in het gebied ligt een wat ouder bosje. Ik loop hier doorheen en het valt me meteen op dat er overal op de bomen meer dan gemiddeld veel (korst)mossen groeien. Aangezien ik me sinds kort ook met deze soortgroep bezig houd, kijk ik even snel welke soorten er zitten. Ik besluit om op één boom te kijken en kom meteen veel verschillende soorten tegen zoals sierlijk schildmos, gebogen schildmos, lindeschildmos, bosschildmos, helmroestmos, broedkroesmos, knotskroesmos en ammoniakschotelkorst. U begrijpt misschien wel al, hele lange namen voor een heel klein stukje mos. Echter zijn sommige soorten wel erg mooi!

Helmroestmos
Broedkroesmos
Gebogen schildmos

Reeën

Ik loop een stukje verder en zie ineens enkele tientallen meters voor mij vier reebokken achter elkaar aan rennen. Zouden ze het voorjaar al in hun bol hebben? Even later kijk ik erg vreemd op als ik de vier bokken ineens langs mij zie zwemmen in één van de plassen water. Dat zie je toch niet erg vaak! In plaats van foto’s maken besluit ik om het te filmen. Na enkele tellen bereiken de beesten de overkant en rennen daar meteen het riet weer in. Leuke ervaring!

Na een paar uurtjes wandelen is het tijd om terug te gaan naar de auto. Leuk om de Veenhuizerstukken ook een keer op deze manier gezien te hebben!

Rik Wever

reageren

geef een reactie

 • Trijntje Medema
  13 februari 2020 om 17:52

  Wat een mooie ervaring Rik. Dat zie je zeker niet vaak. En wat een kennis heb jij zeg! Geweldig dat je in die korte tijd al zoveel moois ziet en het ook nog eens kan benoemen allemaal. Veel succes met je stage! Geen straf om in dit mooie gebied te werken.

 • Theo de la Ruelle
  13 februari 2020 om 12:45

  Leuke impressie van een ochtendje Veenhuizerstukken, Rik! Veel succes en plezier met je stage en opleiding.

 • Bert Jan Wolfs
  12 februari 2020 om 19:27

  Succes met je stage Rik!
  Mooi verslag van een dagje Veenhuizerstukken!

 • Ine Bles
  12 februari 2020 om 18:38

  Een stagiair met verstand van zaken zo te lezen. Een mooie beschrijving van het gebied de Veenhuizerstukken en een heel vruchtbare ochtend met al die verschillende soorten vogels en mossen!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog