www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Wandelingen bij volle maan

5 maart 2020 Boswachter Marieke de Boer in Groningen
Volle maan

Door de Doezumermieden wandelen op een zondagmiddag is natuurlijk ontspannend. Maar heb je diezelfde wandeling wel eens gemaakt in het donker? Je komt in een compleet andere wereld terecht. Je zintuigen werken anders, je ruikt en hoort veel meer. Wil je de maan in volle glorie bewonderen? Wandel zaterdag met een gids mee in het Lauwersmeer of wandel maandag mee met een boswachter in het Westerkwartier. Maandag 9 maart is het zelfs supermaan!

Volle Maan

Tijdens een volle maan staat de aarde precies tussen de zon en de maan. Vanaf de aarde is dan de door zonlicht weerkaatste zijde van de maan helemaal te zien, volle maan dus! Volle maan heeft invloed op de natuur. Getijden van de zee zijn op dat moment het sterkste, maar het spreekt ook tot de verbeelding. Al eeuwenlang doen volksverhalen de ronde, denk aan ronddolende witte wieven…

Supermaan

Een volle maan komt elke maand een keer voor, maar een supermaan zien we lang niet zo vaak. De wisselende afstand tussen de aarde en de maan heeft hier invloed op. Deze afstand verschilt omdat de maan in een elliptische baan om de aarde draait. De maan beweegt in een baan die de vorm heeft van een uitgestrekte cirkel. Op maandag 9 maart is de supermaan weer te zien!

Wormmaan

De supermaan van 9 maart 2020 wordt ook wel volle wormmaan genoemd. Die benaming is al heel oud en is te verklaren door de zachter wordende grond die ervoor zorgt dat wormen in deze tijd makkelijker naar het oppervlak kunnen komen.

Waar moet ik zijn?

Volle maan blijft een bijzonder natuurverschijnsel en met Staatsbosbeheer kun je dit optimaal beleven:

Lauwersmeer 7 maart 2020

Ontdek het Dark Sky Park Lauwersmeer tijdens een vollemaanwandeling. Vanaf Activiteitencentrum Lauwersnest neemt de gids je mee de duisternis in. Langzaam wennen je ogen aan het donker. Hoewel: donker? De volle maan geeft flink wat licht, zelfs als het bewolkt is. Vooral in de openheid van het Lauwersmeergebied. Op de route vertelt de gids je over de maan en de nachtdieren die hier leven. Aanmelden voor de wandeling het Lauwersmeer kan hier online!

Dark Sky Lauwersmeer

Westerkwartier 9 maart 2020

Het is een mysterieuze ervaring om door de maanverlichte avond langs de Lauwers te wandelen. Tijdens deze avond dwaal je met mij en een gids over de wandelpaden in de Doezumermieden. De duisternis maakt je vertrouwd met andere zintuigen dan je zicht. Door de intense stilte hoor je ineens nieuwe geluiden om te heen. Een onvergetelijke ervaring! Na afloop kun je genieten van een drankje om weer lekker warm te worden. Aanmelden voor deze wandeling kan hier online!

Volle maan

Lezing: Is het nog donker?  13 maart 2020 Lauwersoog

Tijdens vollemaan is het lichter dan op andere momenten. Niet alleen de vollemaan zorgt voor verlichting in het donker. Op vrijdag 13 maart is er een lezing in het Lauwersmeer: Is het nog donker? Door sterrenkundige Theo Jurriens. Zijn er nog plekken waar het helemaal donker is? In het dichtbevolkte West-Europa zijn deze plekken er  gelukkig nog wel! Hoe donker is het in Noord-Nederland? Op vrijdag 13 maart  geeft spreker Theo Jurriens een overzicht van metingen naar donkerheid van het meetnetwerk washetdonker.nl . Het netwerk is in september 2019 gestart en meet op verschillende locaties hoe donker het op die plek is. Voor meer informatie klik hier! Aanmelden kan door een mail te sturen naar lauwersmeer@staatsbosbeheer.nl

*Theo Jurriens, sterrenkundige aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), maakt zich sterk om (jonge) mensen te inspireren voor de wetenschap. Zo gaat hij op stap met de wetenschapstruck en werkt hij samen met de Gemeente Westerkwartier aan een wetenschapsproject waarin de kinderen zelf betrokken zijn bij het meten en onderzoeken van het weer, de bodem, duisternis en luchtkwaliteit.

Hopelijk tot ziens tijdens een van de wandelingen!

 

Boswachter Marieke

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog