www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Samen met de Duitsers werken aan een ecologische verbindingszone

6 november 2020 Boswachter Jelka Vale in Groningen

De redoute in De Lethe

Zoals jullie weten wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de werkzaamheden om de Ruiten Aa weer te laten kronkelen. Daarmee is het Natuur Netwerk in Westerwolde klaar. Vanaf het Bargerveen in Drenthe tot aan de Dollard ligt nu een aaneengesloten stuk natuurgebied. Dankzij deze verbinding kunnen dieren zich tussen verschillende natuurgebieden verplaatsen. Maar waarom zouden we alleen in Nederland onze natuurgebieden met elkaar verbinden? Dieren kijken niet naar landsgrenzen. Dus samen met Duitsland slaan we de handen in een en werken we de komende maanden ook aan een ecologische verbindingszone tussen Nederland en Duitsland.

Veranderingen

Deze grensoverschrijdende ecologische verbinding Lethe – Brualersloot, is een verbinding tussen het B.L. Tijdenskanaal en De Lethe in Nederland en de Brualer Schloot in Duitsland.
Aan beide kanten van de grens wordt de natuur opnieuw ingericht. Bij de Brualer Schloot in Duitsland worden natuurvriendelijke oevers aangelegd. Aan de Nederlandse kant in het B.L. Tijdenskanaal gebeurt dat ook. In natuurgebied De Lethe worden poelen en waterlopen aangelegd. Door deze natte verbinding kunnen dieren als de ringslang en de otter makkelijker van het ene gebied naar het andere gebied trekken.

Nat

De komende maanden wordt er in het gebied gewerkt aan deze verbindingszone. De Lethe is echter een nat gebied. Mochten de weersomstandigheden het niet toelaten, dan worden de werkzaamheden tijdelijk stilgelegd zodat de schade aan de bodem beperkt blijft.

Wandelen

Naast de verbinding op ecologisch gebied wordt er ook een recreatieve verbinding aangelegd. Er komt een wandelroute met informatiepanelen, waar je straks in twee talen van alles kunt lezen over de natuur en de rijke geschiedenis van deze grensstreek.

Wandelpad in De Lethe

De grens over

Door deze samenwerking kunnen we van elkaars kennis en ervaringen leren. Hoe mooi zou het zijn als er ook elders in grensstreken deze verbindingen worden gemaakt?! Ik begin in ieder geval maar weer mijn Duits op te frissen…

Boswachter Jelka

reageren

geef een reactie

 • Bernhard Bos
  29 januari 2021 om 09:48
 • Henk Drenth
  22 januari 2021 om 22:44

  Dag Jelka, ik ga zeker dit gebied eens opzoeken as voorjaar. Westerwolde wordt steeds mooier.

 • BertJan Wolfs
  6 november 2020 om 19:00

  Het zou ontzettend mooi zijn dat dan ook het beheer van beide partijen op 1 lijn zouden gaan zitten. Die vangkooien aan de Duitse kant even op slot en hopen dat een otter dan ook echt een kans krijgt en niet verdwijnt in rattenvallen (zonder otter kering)
  Ben erg benieuwd en hou het nauwlettend in de gaten, een prachtig begin!

 • Ine Bles
  6 november 2020 om 18:43

  Prima informatie Jelka, ik heb hem ook gedeeld op onze Facebookpagina en Marten heeft de waarschuwing op de website van Wandelen in Westerwolde gezet, bij onze route de Lethe!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog